Tost z boczniakiem z ogniska. Oto sprawdzony przepis na pyszną potrawę

Fot. Depositphotos
ZNAK koncept / Piotr Ciemny

Pierwszym daniem, które potrafiłem sobie przyrządzić, były właśnie tosty. Miękki, jasny chleb, pieczarki, tona sera i wędlina. Na koniec ketchup i mamy gotową kolację. Lata lecą, receptura odrobinę się zmieniła, wędlina wypadła z obiegu, a tost wychodzi z ogniska. Jakim cudem? A takim, że można sobie sprawić zgrabny opiekacz, który wrzuca się bezpośrednio do ogniska. Tutaj nie chodzi już o przepis, ale bardziej o metodę, która wielu może się wydawać zaskakująca!

Składniki:

Tost:

  • chleb tostowy - 8 kromek
  • ser cheddar - 8 plastrów
  • boczniaki - 500 g
  • czosnek - 1 ząbek
  • dziki czosnek (szczypiorek) - mały pęczek
  • kimchi - opcjonalnie
  • masło - 2 łyżki (mały słoiczek)
  • olej - do smażenia

Sos:

  • majonez - 2 łyżki
  • ketchup - 1 łyżka
  • sos sojowy - 1 łyżeczka
  • woda po kiszonych ogórkach - 1 łyżka
  • kiszony ogórek - 1 szt. pokrojona w kostkę
  • sól - do smaku
  • pieprz - do smaku
  • chili - opcjonalnie
  • czerwona cebula - opcjonalnie

Sposób przygotowania:

Zewnętrzne części tostów delikatnie posmaruj masłem, następnie posiekaj grzyby, cebulę oraz czosnek. Podsmaż na żeliwnej patelni do lekkiego zrumienienia. Gotowe przełóż na tosty. Dodaj żółty ser i złóż w kanapkę. Opcjonalnie możesz dodać kimchi - lekko podkręci całość i doda kiszonkowej świeżości. Toster do ogniska lekko posmaruj olejem, aby chleb nie przywarł. Wchodzi tylko jedna sztuka, więc cierpliwe opalaj tosty nad płomieniem albo wrzuć do lekko rozżarzonego ognia. Jeśli nie masz opiekacza, możesz użyć żeliwnej patelni. Metoda podobna, tylko ogień musi być mniejszy. Musisz też delikatnie docisnąć tost z góry, żeby się zapiekł od spodu. Później przerzuć na drugą stronę i gotowe!

Tymczasem wymieszaj majonez z ketchupem, sosem sojowym oraz sokiem z ogórków. Dodaj posiekany ogórek kiszony, sól i pieprz, a jeśli lubisz, także chili i czerwoną cebulę. Zawsze możesz zrobić sos w domu i wrzucić do plecaka. Tost i sos z ogórkiem kiszonym sprawdzą się idealnie na leśnym biwaku.

Fragment książki wydawnictwa ZNAK koncept: "Leśne gotowanie. Chwasty od kuchni"

DEON.PL POLECA

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Tematy w artykule

Skomentuj artykuł

Tost z boczniakiem z ogniska. Oto sprawdzony przepis na pyszną potrawę
Komentarze (0)
Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.