Virgin mojito na upalny weekend. Nie zrób tych błędów, a pokochasz ten przepis na długo!
Jest limonkowo słodki, orzeźwiający i idealny do sączenia w upalne dni, gdy żar leje się z nieba. By go przygotować, potrzeba kilku prostych składników i... tłuczka. Wypróbuj nasz przepis na virgin mojito!
Virgin mojito to bezalkoholowy drink wpisujący się w nowy trend nazywany "NoLo" ("NoLo" to zbitek słów no alcohol, low alcohol), czyli wybieranie napojów bezalhokolowych zamiast tych z alkoholem. Trend stał się zauważalny już dwa lata temu i szybko okazało się, że nie jest tylko przelotną modą, ale zaczyna mocno wpisywać się w krajobraz wielu krajów - jak Francja, Hiszpania, Brazylia, Kanada, Wielka Brytania i Polska.
Virgin mojito coraz częściej można zamówić w restauracjach i barach, ale równie dobre (i o wiele taniej) można je przygotować w domu. Potrzebujesz do tego tylko kilku prostych składników, z których większość prawdopodobnie masz pod ręką. Ale uwaga: by zrobić wersję idealną, liczy się jakość wykonania! Na końcu tekstu podpowiadamy listę najczęstszych błędów przy robieniu virgin mojito.
Virgin mojito: lista składników
By zrobić 250-300 ml virgin mohito, przygotuj:
- dwie ćwiartki limonki (nie krój jej w plastry!)
- trzy łyżeczki cukru trzcinowego (nie zamieniaj go na zwykły biały cukier ani inny słodzik!)
- osiem-dziesięć listków świeżej mięty plus kilka do dekoracji
- kostki lodu (możesz je pokruszyć)
- wodę gazowaną (uwaga, bąbelki są tu konieczne!)
Virgin mojito: przygotowanie
Tak naprawdę musisz zacząć od znalezienia... tłuczka do mięsa z drewnianym trzonkiem. Może się też sprawdzić kuchenna pałka do ucierania. Kolejna rzecz to odpowiednia szklanka: musi mieć grube dno, by dało się w niej ugnieść limonkę z miętą i cukrem. Ustaw ją wygodnie na blacie, daleko od brzegu! Przygotuj limonkę: umyj ją i oparz, ale nie obieraj ze skórki, bo to właśnie w skórce kryją się olejki eteryczne, które zrobią nam nasze mojito. Pokrój ją w ćwiartki, ale wzdłuż, tak, jak kroi się cytrynę do ryby: w ten sposób o wiele łatwiej będzie ci wycisnąć z niej sok. Do szklanki włóż dwie ćwiartki limonki, wsyp cukier i... weź do ręki tłuczek. Ugniataj jego drewnianym trzonkiem limonkę z cukrem, aż porządnie puści sok. To chwilę potrwa, ale nie spiesz się, ten czas się opłaci! Później dorzuć listki mięty i powtórz ugniatanie. A potem daj wszystkiemu chwilę odpocząć.
Teraz pora na lód: wrzuć go do szklanki. Możesz dodać całe kostki lodu albo pokruszyć go w kawałki. Lód powinien wypełnić szklankę w trzech czwartych wysokości. Na końcu dodaj wodę gazowaną (im mocniej będzie gazowana, tym więcej uroku będzie mieć twoje mojito; osobiście nie polecam zastępowania wody tonikiem, bo drink robi się za słodki).
Udekoruj listkami mięty - i ciesz się życiem!
Błędy, których nie popełniaj, robiąc virgin mohito
1. Nie spiesz się z ugniataniem. Mięta i limonka potrzebują chwili, żeby oddać swoje cudowne smaki i aromaty. Jeśli będziesz je ugniatać za krótko, stracisz połowę ich uroku.
2. Nie krój limonki w plastry. Choć wtedy łatwiej wyciska się sok, do drinka trafia o wiele mniej olejków ze skórki drink traci swoją orzeźwiającą wytrawność.
3. Nie dodawaj najpierw wody, a potem lodu. W mojito chodzi o lód, chłód i orzeźwienie, a woda jest tylko dodatkiem. Nie może jej być zbyt dużo, ma po prostu wypełnić przerwy między kostkami lodu. A lód w spotkaniu z ugniecioną miętą i limonką podkreśli jeszcze ich atuty. Jeśli zalejesz je najpierw wodą, osiągniesz 70 procent możliwości.
4. Nie zamieniaj cukru trzcinowego na inny - ani na biały, ani na ksylitol czy erytrytol. Istotną częścią smaku mojito jest właśnie delikatna nutka smaku cukru trzcinowego. Bez niego to już nie to samo.
DEON.pl / mł
Skomentuj artykuł