Zupa szparagowa z grzankami. Tej receptury nie powstydziłaby się Nigella Lawson [PRZEPIS]

Zupa szparagowa z grzankami (Fot. depositphotos.com/pl)
dm

Nie masz pomysłu na posiłek? Znudziły ci się dotychczasowe przepisy? Oto rozwiązanie: zupa szparagowa. Elegancka i bardzo smaczna. Zupa nadaje się jako codzienne danie, a także na specjalne okazje.

Jak przygotować pyszną zupę szparagową z chrupiącymi grzankami?

Składniki:

  • 2 pęczki zielonych szparagów
  • Duży por
  • 2 Cukinie
  • 6 ziemniaków
  • 1,5 l bulionu
  • Większa marchewka
  • Mały seler
  • Średnia pietruszka
  • Czosnek (3 ząbki)
  • Przyprawy: sól, pieprz, kardamon, kurkuma
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • Szklanka jogurtu naturalnego
  • Klika kromek chleba (wg uznania)

Przygotowanie:

Chleb kroimy w kostki i wkładamy go na kilka minut do piekarnika aż zrobi się chrupiący. Szparagi obieramy, odcinamy suche końcówki i całość kroimy. Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy ze skórki a następnie kroimy w kostkę. Szparagi i resztę warzyw wkładamy razem do garnka. Całość zalewany bulionem. Następnie dodajemy przyprawy, czyli: ziele angielskie, listki laurowe, ząbki czosnku. Całość gotujemy ok 35-40 minut. Następnie dodajemy przyprawy. Blendujemy. Wlewany jogurt. Tak przygotowaną zupę podajemy z chrupiącymi grzankami.

Szparagi, zdjęcie ilustracyjne (Fot. depositphotos.com/pl)dm

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Skomentuj artykuł

Zupa szparagowa z grzankami. Tej receptury nie powstydziłaby się Nigella Lawson [PRZEPIS]
Komentarze (0)
Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.