Zupa szparagowa z grzankami. Tej receptury nie powstydziłaby się Nigella Lawson [PRZEPIS]
Nie masz pomysłu na posiłek? Znudziły ci się dotychczasowe przepisy? Oto rozwiązanie: zupa szparagowa. Elegancka i bardzo smaczna. Zupa nadaje się jako codzienne danie, a także na specjalne okazje.
Jak przygotować pyszną zupę szparagową z chrupiącymi grzankami?
Składniki:
- 2 pęczki zielonych szparagów
- Duży por
- 2 Cukinie
- 6 ziemniaków
- 1,5 l bulionu
- Większa marchewka
- Mały seler
- Średnia pietruszka
- Czosnek (3 ząbki)
- Przyprawy: sól, pieprz, kardamon, kurkuma
- 2 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- Szklanka jogurtu naturalnego
- Klika kromek chleba (wg uznania)
Przygotowanie:
Chleb kroimy w kostki i wkładamy go na kilka minut do piekarnika aż zrobi się chrupiący. Szparagi obieramy, odcinamy suche końcówki i całość kroimy. Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy ze skórki a następnie kroimy w kostkę. Szparagi i resztę warzyw wkładamy razem do garnka. Całość zalewany bulionem. Następnie dodajemy przyprawy, czyli: ziele angielskie, listki laurowe, ząbki czosnku. Całość gotujemy ok 35-40 minut. Następnie dodajemy przyprawy. Blendujemy. Wlewany jogurt. Tak przygotowaną zupę podajemy z chrupiącymi grzankami.
Szparagi, zdjęcie ilustracyjne (Fot. depositphotos.com/pl)dm
Skomentuj artykuł