Naukowcy: jedna rysa na teflonowej patelni uwalnia tysiące cząstek, które mogą być niebezpieczne

fot. Depositphotos
PAP / pk

Już pojedyncze zarysowanie na teflonowej patelni może w czasie gotowania uwolnić prawie 10 tys. cząstek mikroplastiku - ostrzegają naukowcy. Trafiając do jedzenia, cząstki te potencjalnie mogą stwarzać zagrożenia.

Eksperci z Newcastle University i Flinders University ostrzegają, że w czasie gotowania, z nieprzywierającej, teflonowej powierzchni, mogą się uwalniać miliony niewidocznych gołym okiem cząstek.

Jak stwierdzili, już jedno pęknięcie powłoki teflonu może uwolnić prawie 10 tys. takich cząstek.

- Nieprzywierający materiał - Teflon - należy do rodziny związków o nazwie FAS. Biorąc pod uwagę, że PFAS budzą wiele obaw, teflonowe mikrocząstki w jedzeniu mogą stwarzać zagrożenie dla zdrowia. Wymagają one zbadania, ponieważ na temat tego zanieczyszczenia nie wiemy wiele - mówi dr Cheng Fang z University of Newcastle.

DEON.PL POLECA

Jedna z przyczyn ograniczonego stanu wiedzy jest taka, że teflonowe cząstki relatywnie trudno jest wykryć w porównaniu do wielu innych tworzyw sztucznych. Badacze zalecają więc ostrożność. - Wyniki dają nam silne ostrzeżenie, że musimy uważać przy wyborze kuchennych naczyń, tak aby uniknąć zanieczyszczania żywności - zwraca uwagę jeden z badaczy, prof. Youhong Tang.

Źródło: PAP / pk

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Skomentuj artykuł

Naukowcy: jedna rysa na teflonowej patelni uwalnia tysiące cząstek, które mogą być niebezpieczne
Komentarze (0)
Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.