Skażone warzywa zabiły Szwedkę

Kobieta wcześniej przebywała w Niemczech (fot. EPA/BERND WUESTNECK)
PAP / wab

Szpital w miejscowości Boras na południowym zachodzie Szwecji poinformował we wtorek o śmierci kobiety, zarażonej bakterią EHEC. Jest to pierwszy śmiertelny przypadek tej infekcji poza Niemcami, gdzie zmarło już na nią co najmniej 15 osób.

Kobieta w wieku pięćdziesięciu kilku lat została hospitalizowana w Boras 29 maja, po powrocie z Niemiec.

Według danych Komisji Europejskiej, w Szwecji było dotąd 30 potwierdzonych przypadków zarażenia bakterią EHEC; u 13 chorych wystąpił groźny dla życia zespół hemolityczno-mocznicowy (HUS).

Infekcje bakterią EHEC potwierdzono już także w Danii, Wielkiej Brytanii, Austrii, Holandii, Hiszpanii. Trzy podejrzane przypadki zgłoszono we Francji.

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Tematy w artykule

Skomentuj artykuł

Skażone warzywa zabiły Szwedkę
Komentarze (1)
T
teresa
31 maja 2011, 16:57
Skażona partia warzyw. Dlaczego produkty ,które znajdują się w sprzedaży- obojętne, czy  są one z zza granicy,czy z kraju nie mają odpowiednich etykiet? Czemu truskawki na targu są niczyje? Jak w razie konieczności ustalić,czy nie pochodzą ze skażonego powodzią terenu oczyszczalni ścieków ,czy cmentarza? Lepiej,żeby Polska wzięła się za najdrobniejszych producentów,co w razie epidemii nie tylko pozwoli szybko ustalić źródło,ale także zapobiec stratom wśród innych dostawców. Przydałaby się kontrola  [samorządowa] inspekcji sanitarno -epidemiologicznej  w każdej gminie -u producenta, zwłaszcza na dotacjach unijnych i w gosp. ekologicznych. System.