UE będzie skuteczniej kontrolować jakość żywności

(fot. shutterstock.com)
PAP / pk

Parlament Europejski przyjął w środę przepisy o zaostrzeniu kontroli bezpieczeństwa żywności na różnych etapach jej produkcji, przetwarzania i dystrybucji. Nowa legislacja ma m.in. zapobiec procederom fałszowania żywności i etykiet produktów spożywczych.

Przepisy zostały już wcześniej nieformalnie uzgodnione między posłami i Radą UE. Regulacje mają poprawić możliwość śledzenia żywności oraz zapewnić powstanie skuteczniejszego systemu kontroli jej jakości, i to na każdym etapie łańcucha produkcji.

Prawodawcy liczą, że nowe prawo po pierwsze zagwarantuje wysokie standardy żywności, trafiającej na unijny rynek, a po drugie - ułatwi walkę z oszustwami i nadużyciami, takimi jak ujawniony w 2013 r. skandal związany ze sprzedażą koniny jako wołowiny. Okazało się wtedy, że w wielu krajach UE praktykowano proceder dodawania koniny do wołowiny, w niektórych przypadkach zawartość koniny w produktach sprzedawanych jako wołowina wyniosła nawet 100 proc. W wyniku skandalu wycofano wiele partii żywności m.in. z Wielkiej Brytanii, Francji, Niemczech i Czech.

- To prawo ma zapobiec skandalom, ale chodzi o coś więcej. Europejczycy mają prawo do najlepszych możliwych warunków zdrowotnych, to samo dotyczy zwierząt i roślin. Dlatego właśnie potrzebujemy surowych, dokładnych kontroli w całej Unii Europejskiej. Nowa legislacja ma także poprawić zdrowie i dobrostan zwierząt. Ma położyć kres praktykom maltretowania zwierząt na przykład podczas uboju - powiedziała austriacka socjaldemokratka Karin Kadenbach, odpowiedzialna za przygotowanie sprawozdania.

Parlament podkreślił w środę, że chociaż unijne przepisy regulujące bezpieczeństwo żywnościowe należą do najbardziej restrykcyjnych na świecie, to jednak postępująca globalizacja rynku spożywczego i złożony łańcuch produkcji i dystrybucji żywności sprawiają, że wzrasta ryzyko oszustw. Dlatego konieczna jej poprawa jakości przeprowadzanych kontroli.

- Mamy nadzieję, że uda nam się przywrócić zaufanie europejskich konsumentów. Po skandalu związanym z używaniem końskiego mięsa konsumenci mieli poważne wątpliwości dotyczące skuteczności systemu śledzenia produktów w łańcuchu dostawców mięsa. Parlament Europejski chciał rozwiać te obawy, dlatego opracowaliśmy zasady, które pozwalają właściwym władzom na zwalczanie fałszowania żywności oraz system odstraszających kar za naruszanie tych zasad - podkreśliła europosłanka.

Zgodnie z porozumieniem wynegocjowanym pomiędzy Parlamentem i Radą, wprowadzone zostaną m.in. surowe kontrole całego łańcucha żywnościowego, począwszy od kontroli żywności i pasz, po kontrolę wymagań weterynaryjnych, zdrowia roślin, pestycydów, dobrostanu zwierząt, zasad oznakowania geograficznego czy nadzór nad produkcją organiczną żywności.

Regulacje wprowadzą możliwość przeprowadzania niezapowiedzianych kontroli we wszystkich sektorach, wprowadzą skuteczniejsze środki walki z fałszerstwami i oszustwami oraz bardziej przejrzyste przepisy dotyczące importu zwierząt i innych produktów z krajów trzecich. Komisja Europejska również będzie przeprowadzała regularne kontrole w UE i państwach trzecich w celu zagwarantowania, że regulacje są odpowiednio wdrażane na każdym etapie.

Nowe przepisy zaczną obowiązywać pod koniec 2019 r.

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Skomentuj artykuł

UE będzie skuteczniej kontrolować jakość żywności
Komentarze (0)
Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.