Wielka Brytania - produkty skażone dioksynami

PAP / apio

W Wielkiej Brytanii znalazły się produkty, które potencjalnie mogą być skażone rakotwórczymi dioksynami - podała w czwartek Komisja Europejska. Zostały wytworzone z jajek pochodzących z ferm kurzych w Niemczech, gdzie mogły być wykorzystane skażone dioksynami pasze.

Rzecznik KE ds. zdrowia i ochrony konsumentów Frederic Vincvernt uspokajał jednak, że nie potwierdzono, że produkty te rzeczywiście są skażone, bowiem nie przeprowadzono jeszcze badań. Podkreślił ponadto, że w wyprodukowanej przez niemiecką firmę Harles & Jentzsch w Szlezwiku-Holsztynie paszy stężenie dioksyn przekraczało normy trzy- czterokrotnie, a nie około stu razy, jak to było w 1989 r., kiedy dioksynowy skandal wybuchł w Belgii.

Kolejne 3 tony niemieckich jajek trafiły do przetwórni w Holandii 15 grudnia, gdzie dodano je do 14 ton innych jajek. Wyprodukowano trzy partie półproduktu, z których jedną zamrożono na miejscu. KE podkreśla, że dzięki temu będzie można w badaniach stwierdzić albo wykluczyć ewentualne skażenie toksynami. Trwa ustalanie, gdzie trafiły pozostałe partie.

Z rządowego raportu przekazanego w środę komisji rolnictwa niemieckiego parlamentu wynika, że pomiędzy 12 listopada a 23 grudnia tłuszcze paszowe zawierające rakotwórcze związki trafiły do co najmniej 25 producentów pasz dla drobiu i trzody chlewnej. KE zapewnia, że substancje nie zostały sprzedane do innych krajów UE. Minister rolnictwa Ilse Aigner poinformowała w środę, że skandal dotyczy ośmiu krajów związkowych Niemiec. Landy te rozpoczęły wycofywanie z dystrybucji produktów, w tym jaj i mięsa, które mogą być skażone dioksynami.

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Skomentuj artykuł

Wielka Brytania - produkty skażone dioksynami
Komentarze (1)
K
krakus
7 stycznia 2011, 13:29
Ciekawe ile u nas w Polsce jest toksycznych towarów, których nikt nie bada ... z tzw. taniej produkcji. Zapłaciłbym nawet 20zł za kg krczaka mając pewność, że nie będą mi po jego jedzeniu rosnąć piersi, bo tak jest nafaszerowany sterydami. ale kto mi takiego kurczaka sprzeda... Jem zatem biały ser, kurczaki pozostawiając kulturystom.