Wielka Brytania - produkty skażone dioksynami

PAP / apio

W Wielkiej Brytanii znalazły się produkty, które potencjalnie mogą być skażone rakotwórczymi dioksynami - podała w czwartek Komisja Europejska. Zostały wytworzone z jajek pochodzących z ferm kurzych w Niemczech, gdzie mogły być wykorzystane skażone dioksynami pasze.

Rzecznik KE ds. zdrowia i ochrony konsumentów Frederic Vincvernt uspokajał jednak, że nie potwierdzono, że produkty te rzeczywiście są skażone, bowiem nie przeprowadzono jeszcze badań. Podkreślił ponadto, że w wyprodukowanej przez niemiecką firmę Harles & Jentzsch w Szlezwiku-Holsztynie paszy stężenie dioksyn przekraczało normy trzy- czterokrotnie, a nie około stu razy, jak to było w 1989 r., kiedy dioksynowy skandal wybuchł w Belgii.

Kolejne 3 tony niemieckich jajek trafiły do przetwórni w Holandii 15 grudnia, gdzie dodano je do 14 ton innych jajek. Wyprodukowano trzy partie półproduktu, z których jedną zamrożono na miejscu. KE podkreśla, że dzięki temu będzie można w badaniach stwierdzić albo wykluczyć ewentualne skażenie toksynami. Trwa ustalanie, gdzie trafiły pozostałe partie.

Z rządowego raportu przekazanego w środę komisji rolnictwa niemieckiego parlamentu wynika, że pomiędzy 12 listopada a 23 grudnia tłuszcze paszowe zawierające rakotwórcze związki trafiły do co najmniej 25 producentów pasz dla drobiu i trzody chlewnej. KE zapewnia, że substancje nie zostały sprzedane do innych krajów UE. Minister rolnictwa Ilse Aigner poinformowała w środę, że skandal dotyczy ośmiu krajów związkowych Niemiec. Landy te rozpoczęły wycofywanie z dystrybucji produktów, w tym jaj i mięsa, które mogą być skażone dioksynami.

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Skomentuj artykuł

Wielka Brytania - produkty skażone dioksynami
Wystąpił problem podczas pobierania komentarzy.
Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.