RV / pk
Musimy mieć pewność, że owoce ludzkiej pracy nie są marnotrawione, to jest kwestia sprawiedliwości - kard. Luis Antonio Tagle mówił o tym na spotkaniu Rady Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO), które odbyło się w Rzymie.
Musimy mieć pewność, że owoce ludzkiej pracy nie są marnotrawione, to jest kwestia sprawiedliwości - kard. Luis Antonio Tagle mówił o tym na spotkaniu Rady Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO), które odbyło się w Rzymie.
PAP / mg
Każdy mieszkaniec Unii Europejskiej marnuje w skali roku przeciętnie 123 kg żywności - 16 proc. tego, co kupuje; tymczasem większości tego marnotrawstwa można uniknąć - wynika z analiz naukowców z Joint Research Centre (JRC).
Każdy mieszkaniec Unii Europejskiej marnuje w skali roku przeciętnie 123 kg żywności - 16 proc. tego, co kupuje; tymczasem większości tego marnotrawstwa można uniknąć - wynika z analiz naukowców z Joint Research Centre (JRC).
Papież Franciszek zaapelował w sobotę o zmianę modelu produkcji i dystrybucji żywności na świecie. Podczas spotkania z włoskimi rolnikami przestrzegał przed pokusą "wyprzedawania Matki Ziemi".
Papież Franciszek zaapelował w sobotę o zmianę modelu produkcji i dystrybucji żywności na świecie. Podczas spotkania z włoskimi rolnikami przestrzegał przed pokusą "wyprzedawania Matki Ziemi".
Dobrą adwentową tradycją stały się w Polsce liczne akcje charytatywne. Wigilijne Dzieło Pomocy Dzieciom, Szlachetna Paczka, Banki Żywności, Choinki Jedynki to głośne działania o ogólnopolskim zasięgu. Do tego dochodzi wiele wspaniałych lokalnych inicjatyw. Fala przedświątecznej dobroczynności nie powinna nam jednak usprawiedliwiać zjawiska, które nie wystawia nam dobrego świadectwa: marnotrawstwa żywności na gorszącą skalę.
Dobrą adwentową tradycją stały się w Polsce liczne akcje charytatywne. Wigilijne Dzieło Pomocy Dzieciom, Szlachetna Paczka, Banki Żywności, Choinki Jedynki to głośne działania o ogólnopolskim zasięgu. Do tego dochodzi wiele wspaniałych lokalnych inicjatyw. Fala przedświątecznej dobroczynności nie powinna nam jednak usprawiedliwiać zjawiska, które nie wystawia nam dobrego świadectwa: marnotrawstwa żywności na gorszącą skalę.
"Rzeczpospolita" / PAP / pz
Co roku w Polsce na śmietnik trafia 7 mln ton żywności. Do wyrzucanie jedzenie przyznaje się już 39 proc. Polaków i ta liczba rośnie - informuje "Rzeczpospolita".
Co roku w Polsce na śmietnik trafia 7 mln ton żywności. Do wyrzucanie jedzenie przyznaje się już 39 proc. Polaków i ta liczba rośnie - informuje "Rzeczpospolita".
{{ article.published_at }}
{{ article.source.name }}
{{ article.source_text }}
{{ article.source.name }}
{{ article.source_text }}
{{ article.description }}
{{ article.description }}