PAP / slo
Proziaki, chrupaczki, korowaj, fuczki, hałuszki to niektóre z przysmaków znanych i popularnych tylko na Podkarpaciu. Wywodzą się one z różnych tradycji kulinarnych, które wspólnie tworzą tamtejszą kuchnię regionalną.
Proziaki, chrupaczki, korowaj, fuczki, hałuszki to niektóre z przysmaków znanych i popularnych tylko na Podkarpaciu. Wywodzą się one z różnych tradycji kulinarnych, które wspólnie tworzą tamtejszą kuchnię regionalną.
PAP / slo
Dzionie, czyli pieczona kiszka nadziewana moczoną w rosole macą to regionalny przysmak z Rakowa (Świętokrzyskie). Potrawa pochodzi prawdopodobnie z kuchni żydowskiej. Można jej spróbować m.in. w lokalnych gospodarstwach agroturystycznych.
Dzionie, czyli pieczona kiszka nadziewana moczoną w rosole macą to regionalny przysmak z Rakowa (Świętokrzyskie). Potrawa pochodzi prawdopodobnie z kuchni żydowskiej. Można jej spróbować m.in. w lokalnych gospodarstwach agroturystycznych.
PAP / slo
Kołocz śląski, czyli drożdżowe ciasto z maślaną posypką i nadzieniem z sera, maku lub masy jabłkowej oraz rolada wołowa podawana ze śląskimi kluskami oraz modro kapustą to najpopularniejsze opolskie przysmaki. Sięgają po nie mieszkańcy regionu i turyści.
Kołocz śląski, czyli drożdżowe ciasto z maślaną posypką i nadzieniem z sera, maku lub masy jabłkowej oraz rolada wołowa podawana ze śląskimi kluskami oraz modro kapustą to najpopularniejsze opolskie przysmaki. Sięgają po nie mieszkańcy regionu i turyści.