PAP / jk
Fale upałów szkodzą winiarskim regionom Grecji. Producenci, którzy próbują dostosować się do zmieniającego się klimatu, skarżą się na susze i wysokie temperatury, utrzymujące się również w nocy. Eksperci alarmują, że branżę czekają trudne decyzje.
Fale upałów szkodzą winiarskim regionom Grecji. Producenci, którzy próbują dostosować się do zmieniającego się klimatu, skarżą się na susze i wysokie temperatury, utrzymujące się również w nocy. Eksperci alarmują, że branżę czekają trudne decyzje.
pap / pch
Na Podkarpaciu w tym roku winobranie przyspieszone było prawie o miesiąc. Zebrano ok. 12 ton z hektara. "Teraz winiarze wykazują się wiedzą i doświadczeniem, by zrobić jak najlepsze wina" - powiedziała dyrektor Podkarpackiej Akademii Wina w Jaśle Ewa Wawro. Przypomniała, że w południowo-wschodniej Polsce "już 33 winnice sprzedają swoje wina".
Na Podkarpaciu w tym roku winobranie przyspieszone było prawie o miesiąc. Zebrano ok. 12 ton z hektara. "Teraz winiarze wykazują się wiedzą i doświadczeniem, by zrobić jak najlepsze wina" - powiedziała dyrektor Podkarpackiej Akademii Wina w Jaśle Ewa Wawro. Przypomniała, że w południowo-wschodniej Polsce "już 33 winnice sprzedają swoje wina".
PAP / pk
Blisko 60 proc. spośród 150 podkarpackich winnic przyjmuje turystów. - Nasi winiarze proponują im m.in. zwiedzanie winnic, degustacje, kupno wina - powiedziała prezes Ewa Wawro z fundacji Galicja Vitis.
Blisko 60 proc. spośród 150 podkarpackich winnic przyjmuje turystów. - Nasi winiarze proponują im m.in. zwiedzanie winnic, degustacje, kupno wina - powiedziała prezes Ewa Wawro z fundacji Galicja Vitis.