Skupiamy się na samym poście, ale wychodzenie z niego jest równie ważne! Jak nie zrobić sobie krzywdy?
Został nam ostatni tydzień do Wigilii, zatem kończymy post - ale trzeba to zrobić z głową! Jak wyjść odpowiednio z diety, aby utrzymać efekty zdrowotne oraz wagowe, które udało Ci się osiągnąć?
Przede wszystkim, aby uniknąć efektu jo-jo, musisz wprowadzać nowe produkty stopniowo i nadal pracować nad właściwych nawykami żywieniowymi.
Pomyśl o swoim życiu i zdrowiu jak o drodze z punktu A do punktu B: masz do wyboru wiele ścieżek i w zależności od Twojego aktualnego stanu zdrowia - po zrealizowanym poście - proponujemy Ci dwie drogi: "Aktywnego Spalania" i "Stabilizacji".
Droga Aktywnego Spalania jest przeznaczona dla osób, które mają potrzebę dalszej redukcji wagi. Jej celem jest utrzymanie ketozy odżywczej wywołanej w poście, czyli stanu, w którym organizm korzysta z kwasów tłuszczowych (powstałych z nich ciał ketonowych), jako głównego źródła energii dla większości komórek. Metabolizm przestawia się wtedy na spalanie tłuszczów, a my stajemy się maszyną do redukowania tkanki tłuszczowej.
Zapewne udało Ci się dostrzec także rezultaty zdrowotne postu. Wśród nich możemy wymienić redukcję stanów zapalnych, uregulowanie gospodarki węglowodanowej, elektrolitowej, spadek wagi, jak i zmniejszenie ryzyka stanów cukrzycowych oraz miażdżycowych. Aby utrzymać stan ketozy i potencjał spalania po poście, czyli dalej redukować wagę, postępuj zgodnie z poniższymi zasadami:
Droga Aktywnego Spalania (I i II Faza)
1. Najważniejszymi składnikami diety podczas wychodzeniu z postu są - podobnie jak podczas samej diety - warzywa, które dostarczają niezbędnych składników odżywczych. Zawierają one dużą ilość witamin, minerałów oraz błonnika. Stanowią fundament naszego zdrowia, dlatego zawsze należy dbać o ich jak najwyższą jakość.
Zalecane są wszystkie warzywa, które do tej pory towarzyszyły Ci w poście, szczególnie warzywa ciemnozielone liściaste, takie jak: brokuł, kalafior, kalarepa, brukselka, cukinia, szparagi, por, ogórki.
2. Do diety bogatej w warzywa dodaj, w pierwszej kolejności, zdrowe, nieprzetworzone tłuszcze o wysokiej jakości i wartości odżywczej.
Zalecane tłuszcze ekologiczne: oliwa z oliwek, olej rzepakowy, olej lniany, olej z wiesiołka, olej z awokado, olej kokosowy, masło klarowane, jak również nasiona i orzechy.
3. Następnie zwiększaj ilość białka, dodając do diety stopniowo kolejne grupy produktów. Skup się przy tym na korzystniejszym dla zdrowia białku roślinnym, którego źródłem są ekologiczne nasiona roślin strączkowych, takie jak soja, bób, fasolka szparagowa. Warte uwagi są również jajka z wolnego wybiegu, ryby, owoce morza.
4. W fazie aktywnego spalania ograniczeniu wciąż podlega spożycie węglowodanów. Wybieraj warzywa i owoce, które charakteryzują się niską zawartości węglowodanów, a dużą zawartością błonnika.
5. Pamiętaj o odpowiednim nawodnieniu oraz dodawaniu kiszonych warzyw, które pomogą Ci uzupełnić elektrolity i utrzymać równowagę.
Czas trwania drogi aktywnego spalania uzależniony jest od Twojego stanu zdrowia, predyspozycji, jak i efektów, które chcesz osiągnąć. Może ona trwać od kilku tygodni do 2-3 miesięcy lub dłużej.
Takie rozłożenie makroelementów sprawi, że Twój metabolizm będzie coraz sprawniejszy i, jeśli to konieczne, możliwa będzie dalsza redukcja masy ciała. Proporcje makroelementów będą się zmieniać w zależności od indywidualnego zapotrzebowania, stopnia aktywności fizycznej, celu i potrzeb dalszej terapii.
Droga Stabilizacji:
Stabilizacja to ostatni etap naszego programu. Rozpocznij ją, jeśli udało Ci się osiągnąć zamierzony cel: poprawił się Twój stan zdrowia, ustąpiły lub wystarczająco zredukowały się objawy choroby, doszedłeś do wymarzonej wagi.
Na tym etapie wprowadzasz do swojej diety pozostałe produkty, które dotąd były poza menu, a które preferujesz i dobrze tolerujesz. Rozszerzając stopniowo dietę o nowe produkty, będziesz również zwiększać udział węglowodanów netto w codziennym menu. Zwracaj uwagę na jakość i źródło pochodzenia produktów, ich gęstość odżywczą i sposób przyrządzania.
Zasady rządzące tym etapem:
1. Twoje menu w dalszym ciągu powinno składać się z dużej ilości warzyw i produktów o wysokiej gęstości odżywczej. Skorzystaj z kilkudniowego rozszerzania diety zgodnie z planem I i II fazy po to, aby spokojnie wrócić do diety normokalorycznej, bez zbędnych obciążeń.
2. Następnie, w przeciągu 2-3 dni, zwiększ udział węglowodanów w Twojej diecie poprzez dodatek pozostałych zdrowych produktów (ze zdrowych, nieprzetworzonych źródeł). Wybieraj węglowodany pełnoziarniste, nieprzetworzone, bogate w błonnik. Stopniowo dodawaj do swojej diety pozostałe nasiona roślin strączkowych, kaszę, pełnoziarniste makarony, pieczywo na zakwasie oraz owoce.
3. Od czasu do czasu przeprowadzaj jednodniowe lub kilkudniowe posty po to, aby regularnie oczyszczać swój organizm z toksyn i utrzymać sprawny, elastyczny metabolizm.
Protokół wyjścia, który proponujemy, różni się od innych diet ketogenicznych tym, że podstawą każdego posiłku są świeże warzywa i zdrowe, nieprzetworzone tłuszcze - niezbędne, jeśli zależy Ci na trwałych efektach.
Dodatkowe wskazówki na temat wychodzenia z postu znajdziesz w książce: "Dieta warzywno- owocowa dr Ewy Dąbrowskiej i co dalej" a dokładny plan działania z przepisami znajdziesz w tytule "Dieta warzywno owocowa i co dalej. Przepisy" autorstwa Beaty Anny Dąbrowskiej i Pauliny Borkowskiej.
Więcej na temat całego procesu holistycznego żywienia dowiesz się na www.borkowskadietetyk.pl
Dodatkowe przepisy znajdziesz już wkrótce na stronie www.podiecie.pl
Beata Anna Dąbrowska - Specjalista do spraw żywienia
Paulina Borkowska - Dietetyk kliniczny
1. Adwent to dobry czas na posty i wyrzeczenia. Zrób to z głową!<<
Skomentuj artykuł