Pięć tysięcy skarbonek w ramach akcji "Nie marnuj jedzenia"

(fot. shutterstock.com)
KAI / pk

Pięć tysięcy plastikowych skarbonek chce rozdać poznaniakom ks. Radosław Rakowski, duszpasterz akademicki na poznańskich Winiarach, by zwrócić uwagę na problem wyrzucania jedzenia. Akcja "Nie marnuj jedzenia" rozpocznie się 16 października, w Światowy Dzień Żywności.

- To program edukacyjny, który ma zwrócić uwagę na bardzo poważny problem. Na całym świecie około 40 proc. żywności jest marnowane. Trzeba zatrzymać tę tendencję, zaczynając od pracy nad sobą, od zmiany własnych nawyków - tłumaczy pomysłodawca wydarzenia, znany m.in. z akcji wypełniania z młodzieżą uczynków miłosierdzia, w odpowiedzi na apel papieża Franciszka w Roku Jubileuszowym.

W akcję może włączyć się każda osoba. Skarbonkę będzie można postawić w kuchni, biurze, w stołówce. - Za każdym razem, kiedy do kosza trafi przeterminowana, niewykorzystana żywność, trzeba będzie wrzucić 1 zł jako symboliczną karę za zmarnowane jedzenie - mówi ks. Rakowski.

Po zakończeniu akcji zebrane pieniądze będzie można przeznaczyć na potrzebujących. - Można wesprzeć ubogiego sąsiada, kupując mu żywność, wpłacić na fundusz dożywiania dzieci czy na konto Caritasu - zaznacza pomysłodawca akcji.

Skarbonki można odbierać w duszpasterstwie akademickim na Winiarach, w parafii św. Stanisława Kostki przy ul. Rejtana w Poznaniu, w Zespole Szkół Zawodowych na Jeżycach, w barze "Caritas" przy placu Wolności, w Galerii Tumskiej na Ostrowie Tumskim, w sanktuarium Miłosierdzia Bożego, w parafii Chrystusa Odkupiciela oraz w parafii św. Jana Bosko w Luboniu.

Ks. Rakowski zachęca też wolontariuszy, aby włączyli się w rozdawanie skarbonek w szkołach, miejscach pracy lub na ulicy.

16 października kapłan razem z młodzieżą będzie je rozdawał poznaniakom przy Starym Browarze, przy ul. Półwiejskiej.

Akcja "Nie marnuj jedzenia" potrwa do 25 grudnia.

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Skomentuj artykuł

Pięć tysięcy skarbonek w ramach akcji "Nie marnuj jedzenia"
Komentarze (0)
Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.