Papież zjadł obiad z młodzieżą. Jedli te dania
(fot. Grzegorz Gałązka / galazka.deon.pl)
KAI / pch
Papież Franciszek zjadł obiad wspólnie z młodymi reprezentantami wszystkich kontynentów w archidiecezjalnym seminarium św. Józefa w Panamie. Posiłek był "typowy i kolorowy" z uwzględnieniem zwyczajów żywieniowych Ojca Świętego.
W obiedzie z papieżem wzięło udział 10 młodych ludzi reprezentujących 5 kontynentów z: Australii, Burkina Faso, Hiszpanii, Stanów Zjednoczonych, Indii, Palestyny i Panamy. Za przygotowanie posiłku odpowiadała znana w Panamie i regionie środkowoamerykańskim szefowa kuchni Cuquita Arias de Calvo.
Na początek podano koszyk ciepłych przystawek: tradycyjny panamski concolon (rodzaj ryżowej zapiekanki) oraz pierożki nazywane empanaditas i carimañolas (przysmak karaibski). Następnie na stole pojawiła się tradycyjna sałatka podana na awokado razem z gaspacho z buraka.
Jako danie główne zaserwowano typową dla panamskiej kuchni rybę (corvina) z warzywami z uprawy ekologicznej oraz typowymi dla panamskiej kuchni dodatkami: ryżem z kokosem i platanem w sosie.
Na koniec podano środkowoamerykański deser melcocha.
Na obiedzie byli obecni: Dennis Montano Galdamez z Australii, Dana George Daoud Salah z Palestyny, Brenda Berenice Noriega z USA, Bedwin Taitus K z Indii, Nayire Kobalora Angeline Karen z Burkina Faso, Miguel Ángel Croche Fontela z Hiszpanii oraz Emilda Santo Montezuma z Panamy.
Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.
Skomentuj artykuł