Wielka Środa, czyli Żurowa Środa na Śląsku

KAI / psd

Wielka Środa jest na Śląsku nazywana Żurową. To dzień, w którym kończy się przedświąteczne porządki oraz żegna się z potrawami jedzonymi w okresie Wielkiego Postu - żurem i śledziami.

- Dawniej w Wielką Środę odbywało się palenie wszelkich szmat i niepotrzebnych rzeczy - tłumaczy Małgorzata Kłych, etnolog z gliwickiego Muzeum. - Odbywało się to zawsze na granicy wsi, ten zwyczaj kończył przedświąteczne porządki - dodaje Kłych.

Wielka Środa jest nazywana na Śląsku Żurową. - W czasie Wielkiego Postu jadło się głównie postny żur i śledzie - tłumaczy etnolog. - Dlatego w Wielką Środę wylewało się żur i zakopywało zakwas oraz śledzie, żeby zakończyć czas postu - dodaje Małgorzata Kłych.

Do dziś mieszkańcy Śląska starają się zdążyć z porządkami przedświątecznymi do Wielkiej Środy, żeby Triduum Paschalne przeznaczyć na duchowe przygotowanie do Wielkiej Nocy.

DEON.PL POLECA

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Skomentuj artykuł

Wielka Środa, czyli Żurowa Środa na Śląsku
Komentarze (0)
Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.