Wielka Środa, czyli Żurowa Środa na Śląsku
Wielka Środa jest na Śląsku nazywana Żurową. To dzień, w którym kończy się przedświąteczne porządki oraz żegna się z potrawami jedzonymi w okresie Wielkiego Postu - żurem i śledziami.
- Dawniej w Wielką Środę odbywało się palenie wszelkich szmat i niepotrzebnych rzeczy - tłumaczy Małgorzata Kłych, etnolog z gliwickiego Muzeum. - Odbywało się to zawsze na granicy wsi, ten zwyczaj kończył przedświąteczne porządki - dodaje Kłych.
Wielka Środa jest nazywana na Śląsku Żurową. - W czasie Wielkiego Postu jadło się głównie postny żur i śledzie - tłumaczy etnolog. - Dlatego w Wielką Środę wylewało się żur i zakopywało zakwas oraz śledzie, żeby zakończyć czas postu - dodaje Małgorzata Kłych.
Do dziś mieszkańcy Śląska starają się zdążyć z porządkami przedświątecznymi do Wielkiej Środy, żeby Triduum Paschalne przeznaczyć na duchowe przygotowanie do Wielkiej Nocy.
Skomentuj artykuł