Chrupiące placki ziemniaczane z sosem mięsnym i ogórkiem [PRZEPIS]

Placki ziemniaczane z sosem mięsnym (Fot. depositphotos.com/pl)
dm

Nie trzeba być mistrzem kuchni, by zrobić tę tradycyjną polską potrawę. Placki ziemniaczane można jeść bez dodatków jako danie. Często serwuje się je z sosem mięsnym i ogórkiem, które dopełniają obiadowy zestaw. Przepis jest prosty i nie jest drogi.

Jak przyrządzić placki z mięsem?

Składniki placków ziemniaczanych:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 większa cebula
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • Sól do smaku wg uznania
  • Pieprz do smaku wg uznania
  • 1 łyżka naturalnego jogurtu
  • Olej

Przygotowanie placków ziemniaczanych:

Ziemniaki należy umyć i obrać. Następnie zetrzeć na małych oczkach na tarce. Całość należy położyć na sitku, by odsączyć wodę z warzyw. W odsączonej wodzie pozostanie skrobia, którą należy dodać do ziemniaków. Następnie należy zetrzeć na tarce cebulę. Ziemniaki należy przełożyć do miski i cebulę, dołożyć jajka, jogurt naturalny. Do smaku sól i pieprz. Całość należy wymieszać. Następnie na patelni rozgrzać olej i dużą łyżką do zupy nalewać placki ziemniaczane z miski na patelni. Po upieczeniu można tłuszcz odsączyć ręcznikiem papierowym.

Składniki sosu mięsnego:

  • 1 kg wołowiny lub wieprzowiny
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie sosu mięsnego:

Mięso należy pokroić w kostki i umieścić w misce. Do tego dołożyć do smaku sól, pieprz i czosnek przygotowany wcześniej i starty. Może to być również czosnek w proszku. Całość wymieszać. Na rozgrzaną z olejem lub smalcem patelnię wrzucić całość, którą należy smażyć na niewielkim ogniu do czasu, aż mięso będzie miękkie. Do całości można dodać mąki albo skrobi ziemniaczanej. Po jakimś czasie powinien się wyodrębnić sos.

Placki ziemniaczane należy podać z mięsem i sosem gulaszowym. Danie można podać z ogórkiem.

DEON.PL POLECA

Placki ziemniaczane (Fot. depositphotos.com/pl)

dm

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Skomentuj artykuł

Chrupiące placki ziemniaczane z sosem mięsnym i ogórkiem [PRZEPIS]
Komentarze (0)
Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.