Medonet.pl / red.
Aż 168 powszechnie stosowanych substancji chemicznych może negatywnie wpływać na bakterie jelitowe odpowiedzialne za zdrowie naszego mikrobiomu – wynika z badań naukowców z Uniwersytetu Cambridge opublikowanych w prestiżowym "Nature Microbiology". Część tych związków może nawet sprzyjać rozwojowi oporności na antybiotyki. Eksperci ostrzegają: skutki dla zdrowia człowieka mogą być poważne.
Aż 168 powszechnie stosowanych substancji chemicznych może negatywnie wpływać na bakterie jelitowe odpowiedzialne za zdrowie naszego mikrobiomu – wynika z badań naukowców z Uniwersytetu Cambridge opublikowanych w prestiżowym "Nature Microbiology". Część tych związków może nawet sprzyjać rozwojowi oporności na antybiotyki. Eksperci ostrzegają: skutki dla zdrowia człowieka mogą być poważne.
onet.pl / jh
Nie wszystko, co trafia na nasze talerze, służy zdrowiu. Choć jedzenie powinno odżywiać organizm, wiele popularnych produktów w nadmiarze może sprzyjać rozwojowi nowotworów. Dietetyczka dr Paula Ihnatowicz w rozmowie cytowanej przez Onet wskazała konkretne zagrożenia i zaleciła, by wprowadzić zmiany w codziennej diecie.
Nie wszystko, co trafia na nasze talerze, służy zdrowiu. Choć jedzenie powinno odżywiać organizm, wiele popularnych produktów w nadmiarze może sprzyjać rozwojowi nowotworów. Dietetyczka dr Paula Ihnatowicz w rozmowie cytowanej przez Onet wskazała konkretne zagrożenia i zaleciła, by wprowadzić zmiany w codziennej diecie.
"Najpewniej epoka okinawskiej długowieczności zbliża się ku końcowi. Jest mało prawdopodobne, żeby następne pokolenie przekroczyło osiemdziesiątkę, ponieważ skwapliwie przyjęło amerykański sposób żywienia oparty na śmieciowym jedzeniu bogatym w cukier - na przykład młodzi mieszkańcy archipelagu jedzą dwa razy tyle mięsa, ile ich rodzice - wskutek czego wśród Okinawczyków w wieku pięćdziesięciu lat i młodszych poziom otyłości jest najwyższy w całej Japonii, co nieuchronnie prowadzi do chorób serca i przedwczesnej śmierci". Przeczytaj fragment książki Michaela Bootha "Sushi Ramen Express. Wszystkie smaki Japonii".
"Najpewniej epoka okinawskiej długowieczności zbliża się ku końcowi. Jest mało prawdopodobne, żeby następne pokolenie przekroczyło osiemdziesiątkę, ponieważ skwapliwie przyjęło amerykański sposób żywienia oparty na śmieciowym jedzeniu bogatym w cukier - na przykład młodzi mieszkańcy archipelagu jedzą dwa razy tyle mięsa, ile ich rodzice - wskutek czego wśród Okinawczyków w wieku pięćdziesięciu lat i młodszych poziom otyłości jest najwyższy w całej Japonii, co nieuchronnie prowadzi do chorób serca i przedwczesnej śmierci". Przeczytaj fragment książki Michaela Bootha "Sushi Ramen Express. Wszystkie smaki Japonii".
PAP / jh
Spożywanie posiłków tylko w ciągu dnia może obniżać ryzyko chorób serca u osób pracujących na zmiany – wynika z badania opublikowanego w „Nature Communications”. Nawet jeśli nie śpisz w nocy, lepiej nie jedz.
Spożywanie posiłków tylko w ciągu dnia może obniżać ryzyko chorób serca u osób pracujących na zmiany – wynika z badania opublikowanego w „Nature Communications”. Nawet jeśli nie śpisz w nocy, lepiej nie jedz.
rmf24.pl / tk
Na nietypowy pomysł wpadły władze belgijskiego miasta Gandawa. Rządzący zachęcili mieszkańców, aby zjedli swoje bożonarodzeniowe choinki, zamiast wyrzucać je na śmietnik. Ta ekologiczna kampania wywołała liczne kontrowersje i okazała się porażką.
Na nietypowy pomysł wpadły władze belgijskiego miasta Gandawa. Rządzący zachęcili mieszkańców, aby zjedli swoje bożonarodzeniowe choinki, zamiast wyrzucać je na śmietnik. Ta ekologiczna kampania wywołała liczne kontrowersje i okazała się porażką.
Onet.pl / jh
Rak jelita grubego jest jednym z najczęściej diagnozowanych nowotworów na świecie, a jego liczba rośnie w zastraszającym tempie także w Polsce. Zoran Stojčev, uznany chirurg onkologiczny, wyjaśnia, skąd bierze się ta choroba i co możemy zrobić, aby jej zapobiec.
Rak jelita grubego jest jednym z najczęściej diagnozowanych nowotworów na świecie, a jego liczba rośnie w zastraszającym tempie także w Polsce. Zoran Stojčev, uznany chirurg onkologiczny, wyjaśnia, skąd bierze się ta choroba i co możemy zrobić, aby jej zapobiec.
Onet.pl / jh
Olej słonecznikowy, popularny wybór w kuchni, może kryć w sobie niebezpieczeństwo, gdy jest niewłaściwie stosowany. Naukowcy z Uniwersytetu Oksfordzkiego ostrzegają, że pod wpływem wysokich temperatur olej ten może wydzielać szkodliwe substancje rakotwórcze. Czy smażenie na oleju słonecznikowym jest naprawdę zdrowe?
Olej słonecznikowy, popularny wybór w kuchni, może kryć w sobie niebezpieczeństwo, gdy jest niewłaściwie stosowany. Naukowcy z Uniwersytetu Oksfordzkiego ostrzegają, że pod wpływem wysokich temperatur olej ten może wydzielać szkodliwe substancje rakotwórcze. Czy smażenie na oleju słonecznikowym jest naprawdę zdrowe?
dm
Nie trzeba być mistrzem kuchni, by zrobić tę tradycyjną polską potrawę. Placki ziemniaczane można jeść bez dodatków jako danie. Często serwuje się je z sosem mięsnym i ogórkiem, które dopełniają obiadowy zestaw. Przepis jest prosty i nie jest drogi.
Nie trzeba być mistrzem kuchni, by zrobić tę tradycyjną polską potrawę. Placki ziemniaczane można jeść bez dodatków jako danie. Często serwuje się je z sosem mięsnym i ogórkiem, które dopełniają obiadowy zestaw. Przepis jest prosty i nie jest drogi.
PAP / tk
Dieta wysokotłuszczowa może nasilać stany lękowe – informuje pismo „Biological Research”. „Zajadanie” stresu niezdrowym jedzeniem to częste zachowanie, które jednak może przynieść wręcz odwrotny skutek – wynika z badań przeprowadzonych na University of Colorado w Boulder (USA).
Dieta wysokotłuszczowa może nasilać stany lękowe – informuje pismo „Biological Research”. „Zajadanie” stresu niezdrowym jedzeniem to częste zachowanie, które jednak może przynieść wręcz odwrotny skutek – wynika z badań przeprowadzonych na University of Colorado w Boulder (USA).
PAP / pk
Mikrobiota jelitowa ludzi żyjących na terenach zurbanizowanych coraz bardziej ubożeje. Utrata kluczowych gatunków mikroorganizmów przyczynia się zaś do coraz częstszego występowania zaburzeń zdrowia metabolicznego wśród mieszkańców miast - informuje czasopismo "Science".
Mikrobiota jelitowa ludzi żyjących na terenach zurbanizowanych coraz bardziej ubożeje. Utrata kluczowych gatunków mikroorganizmów przyczynia się zaś do coraz częstszego występowania zaburzeń zdrowia metabolicznego wśród mieszkańców miast - informuje czasopismo "Science".
PAP / pk
Wielu ludzi podjada - potwierdzają badania. Jak spożywanie drobnych przekąsek sprzyja naszemu zdrowiu? Najnowsze badania na temat podjadania są zaskakujące.
Wielu ludzi podjada - potwierdzają badania. Jak spożywanie drobnych przekąsek sprzyja naszemu zdrowiu? Najnowsze badania na temat podjadania są zaskakujące.
PAP/dm
Trwa letnia akcja wzmożonej kontroli nad giełdami towarowymi. Z uwagi na skargi konsumentów, dotyczące miękkich owoców, Sanepid intensyfikuje od poniedziałku kontrole nad skupami owoców i warzyw - informuje GIS.
Trwa letnia akcja wzmożonej kontroli nad giełdami towarowymi. Z uwagi na skargi konsumentów, dotyczące miękkich owoców, Sanepid intensyfikuje od poniedziałku kontrole nad skupami owoców i warzyw - informuje GIS.
PAP / tk
28 proc. mieszkańców Niderlandów martwi się, że nie wystarczy im środków finansowych na jedzenie - wynika z badań holenderskiego Czerwonego Krzyża. Jednocześnie z powodu inflacji gwałtownie rośnie liczba nowych członków związków zawodowych - informuje dziennik „De Telegraaf”.
28 proc. mieszkańców Niderlandów martwi się, że nie wystarczy im środków finansowych na jedzenie - wynika z badań holenderskiego Czerwonego Krzyża. Jednocześnie z powodu inflacji gwałtownie rośnie liczba nowych członków związków zawodowych - informuje dziennik „De Telegraaf”.
PAP / tk
Żywność jako niezbędna dla życia i mająca udział w jego "świętości nie może być traktowana jak dowolny inny towar" - napisał papież Franciszek w przesłaniu do uczestników Światowego Forum Żywnościowego, rozpoczętego w Rzymie w siedzibie Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO). Udział w nim wziął prezydent Andrzej Duda.
Żywność jako niezbędna dla życia i mająca udział w jego "świętości nie może być traktowana jak dowolny inny towar" - napisał papież Franciszek w przesłaniu do uczestników Światowego Forum Żywnościowego, rozpoczętego w Rzymie w siedzibie Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO). Udział w nim wziął prezydent Andrzej Duda.
PAP/ kb
Uczestnicy obszernego badania częściej narzekali na objawy depresji, nerwic i gorsze samopoczucie, jeśli jedli więcej wysokoprzetworzonych produktów. Możliwe przyczyny to niedobór ważnych składników i nadmiar kalorii.
Uczestnicy obszernego badania częściej narzekali na objawy depresji, nerwic i gorsze samopoczucie, jeśli jedli więcej wysokoprzetworzonych produktów. Możliwe przyczyny to niedobór ważnych składników i nadmiar kalorii.
messaggerosantantonio.it / tk
65-letni Sergio Dussin od niemal 20 lat gotuje w Watykanie. Był kucharzem Jana Pawła II, Benedykta XVI, a obecnie przyrządza jedzenie dla Franciszka. Na łamach włoskiego „Posłańca św. Antoniego” mówi m.in. o ulubionych daniach papieży.
65-letni Sergio Dussin od niemal 20 lat gotuje w Watykanie. Był kucharzem Jana Pawła II, Benedykta XVI, a obecnie przyrządza jedzenie dla Franciszka. Na łamach włoskiego „Posłańca św. Antoniego” mówi m.in. o ulubionych daniach papieży.
PAP / tk
Australijscy naukowcy ustalili, co wpływa na niechęć jedzenia przez dzieci poniżej 10 roku życia. Określili także jakie są najgorsze i najlepsze metody, aby zachęcić najmłodszych do spożywania posiłków.
Australijscy naukowcy ustalili, co wpływa na niechęć jedzenia przez dzieci poniżej 10 roku życia. Określili także jakie są najgorsze i najlepsze metody, aby zachęcić najmłodszych do spożywania posiłków.
PAP/tkb
Najbardziej sycące są zapachy produktów mięsnych, ale też kawy, lodów waniliowych i czekoladowych. Zapach wanilii silniej wpływa na apetyt osób z nadwagą – twierdzą naukowcy z Wrocławia, badający reakcje Polaków na różne wonie. Ich celem jest opracowanie nowej generacji środków regulujących apetyt.
Najbardziej sycące są zapachy produktów mięsnych, ale też kawy, lodów waniliowych i czekoladowych. Zapach wanilii silniej wpływa na apetyt osób z nadwagą – twierdzą naukowcy z Wrocławia, badający reakcje Polaków na różne wonie. Ich celem jest opracowanie nowej generacji środków regulujących apetyt.
PAP/dm
Brytyjski rząd zapowiedział w czwartek, że w ramach walki z otyłością wśród dzieci wprowadzi od końca 2022 roku zakaz reklamowania w ciągu dnia niezdrowego jedzenia w telewizji i internecie.
Brytyjski rząd zapowiedział w czwartek, że w ramach walki z otyłością wśród dzieci wprowadzi od końca 2022 roku zakaz reklamowania w ciągu dnia niezdrowego jedzenia w telewizji i internecie.
KAI / kw
Na całym świecie wiele osób nie ma dostępu do jedzenia i picia.
Na całym świecie wiele osób nie ma dostępu do jedzenia i picia.
{{ article.published_at }}
{{ article.description }}
{{ article.description }}