PAP / ptsj
Minister zdrowia będzie zobowiązany do wydania rozporządzenia, w którym określi, jakie środki spożywcze mogą być sprzedawane w sklepikach szkolnych - zdecydowały komisje sejmowe przyjmując sprawozdanie podkomisji do projektu noweli dotyczącej "śmieciowego jedzenia".Chodzi o projekt nowelizacji ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia autorstwa PSL.
Minister zdrowia będzie zobowiązany do wydania rozporządzenia, w którym określi, jakie środki spożywcze mogą być sprzedawane w sklepikach szkolnych - zdecydowały komisje sejmowe przyjmując sprawozdanie podkomisji do projektu noweli dotyczącej "śmieciowego jedzenia".Chodzi o projekt nowelizacji ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia autorstwa PSL.
alertmedia.pl / slo
Dziecko poznaje pierwsze smaki już w brzuchu mamy. Jego upodobania do smaków będą się kształtowały także przez pierwsze trzy lata jego życia, a to, co maluch polubi w dzieciństwie, będzie najczęściej wybierał już jako dorosły.
Dziecko poznaje pierwsze smaki już w brzuchu mamy. Jego upodobania do smaków będą się kształtowały także przez pierwsze trzy lata jego życia, a to, co maluch polubi w dzieciństwie, będzie najczęściej wybierał już jako dorosły.
PAP / slo
Wykonywanie czynności rytualnych przed spożyciem posiłku wpływa na percepcję smaku i sprawia, że czerpiemy większą przyjemność z konsumpcji - zawiadamia "Psychological Science".
Wykonywanie czynności rytualnych przed spożyciem posiłku wpływa na percepcję smaku i sprawia, że czerpiemy większą przyjemność z konsumpcji - zawiadamia "Psychological Science".
PAP / slo
Napoje bezalkoholowe i wędliny to produkty najczęściej kwestionowane, co piąta partia tych wyrobów nie odpowiada wymogom jakościowym deklarowanym przez producenta - podaje Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS).
Napoje bezalkoholowe i wędliny to produkty najczęściej kwestionowane, co piąta partia tych wyrobów nie odpowiada wymogom jakościowym deklarowanym przez producenta - podaje Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS).
Logo źródła: Posłaniec Mikołaj Świerad / Posłaniec Serca Jezusowego / slo
Nie myślimy na co dzień, jak ważny jest szacunek dla pokarmu oraz pracy ludzi, którzy go wytwarzają.
Nie myślimy na co dzień, jak ważny jest szacunek dla pokarmu oraz pracy ludzi, którzy go wytwarzają.
PAP / drr
Ministrowie środowiska i inni goście szczytu Programu Środowiskowego ONZ w Kenii uraczyli się we wtorek daniami na bazie produktów odrzuconych przez europejskie supermarkety, ponieważ nie spełniały standardów. Akcja miała zwrócić uwagę na marnowanie jedzenia.
Ministrowie środowiska i inni goście szczytu Programu Środowiskowego ONZ w Kenii uraczyli się we wtorek daniami na bazie produktów odrzuconych przez europejskie supermarkety, ponieważ nie spełniały standardów. Akcja miała zwrócić uwagę na marnowanie jedzenia.
PAP / drr
Nawet połowa żywności produkowanej na świecie - około dwóch miliardów ton - jest wyrzucana do śmieci - wynika z brytyjskiego raportu.
Nawet połowa żywności produkowanej na świecie - około dwóch miliardów ton - jest wyrzucana do śmieci - wynika z brytyjskiego raportu.
PAP / slo
Od urodzenia jedzenie jest mocno związane z emocjami, a potem wzmacniamy ten pierwotny przekaz, bo towarzyszy wszystkim ważnym chwilom w życiu - mówi kierownik Zakładu Psychologii Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach dr Monika Bąk-Sosnowska.
Od urodzenia jedzenie jest mocno związane z emocjami, a potem wzmacniamy ten pierwotny przekaz, bo towarzyszy wszystkim ważnym chwilom w życiu - mówi kierownik Zakładu Psychologii Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach dr Monika Bąk-Sosnowska.
Logo źródła: PAP - Nauka w Polsce slo
Wspólne, rodzinne jedzenie posiłków jest dobrą metodą zachęcającą dzieci do eksperymentowania z nowymi rodzajami pokarmów - informuje serwis Sciencedaily.
Wspólne, rodzinne jedzenie posiłków jest dobrą metodą zachęcającą dzieci do eksperymentowania z nowymi rodzajami pokarmów - informuje serwis Sciencedaily.
Logo źródła: PAP - Nauka w Polsce slo
Nasz genom może nie być przystosowany do pokarmów, które współcześnie spożywamy. I tak np. przereklamowany może być pozytywny wpływ produktów pszenicznych - opowiadał dr hab. Andrzej Tokarz podczas XVI Warszawskiego Festiwalu Nauki.
Nasz genom może nie być przystosowany do pokarmów, które współcześnie spożywamy. I tak np. przereklamowany może być pozytywny wpływ produktów pszenicznych - opowiadał dr hab. Andrzej Tokarz podczas XVI Warszawskiego Festiwalu Nauki.
Logo źródła: wstań lek. med. Katarzyna Dąbek / Wstań
Każdy z nas powinien zdać sobie sprawę, iż należy większą wagę przykładać do tego, co jemy i jak przygotowujemy posiłki, a wtedy nasz organizm będzie funkcjonował prawidłowo.
Każdy z nas powinien zdać sobie sprawę, iż należy większą wagę przykładać do tego, co jemy i jak przygotowujemy posiłki, a wtedy nasz organizm będzie funkcjonował prawidłowo.
PAP / psd
Sieć fast foodów z polskimi daniami mogłaby powalczyć o klientów z liderami branży. Ale takiej sieci nie ma - informuje "Puls Biznesu".
Sieć fast foodów z polskimi daniami mogłaby powalczyć o klientów z liderami branży. Ale takiej sieci nie ma - informuje "Puls Biznesu".
PAP / psd
Polskie nastolatki w czołówce najbardziej otyłych i najmniej ruchliwych. 29 proc. 11-latków ma nadwagę - donosi "Gazeta Wyborcza", powołując się na raport sieci badawczej HBSC wydany w maju przez europejskie biuro WHO.
Polskie nastolatki w czołówce najbardziej otyłych i najmniej ruchliwych. 29 proc. 11-latków ma nadwagę - donosi "Gazeta Wyborcza", powołując się na raport sieci badawczej HBSC wydany w maju przez europejskie biuro WHO.
PoProstuZdrowo.pl
Bez jedzenia trudno wyobrazić sobie nasze funkcjonowanie. Lubimy jeść, bo to dzięki makroelementom dostarczanym do organizmu możemy polepszyć samopoczucie. Dzięki przekąskom które spożywamy, dodajemy sobie zastrzyk energii na cały dzień.
Bez jedzenia trudno wyobrazić sobie nasze funkcjonowanie. Lubimy jeść, bo to dzięki makroelementom dostarczanym do organizmu możemy polepszyć samopoczucie. Dzięki przekąskom które spożywamy, dodajemy sobie zastrzyk energii na cały dzień.
Życie w cywilizacji obżarstwa jest szczególnie niebezpieczne dla najmłodszych, (anty)kultura reklamy narzuca im wzorce bezrefleksyjnej, niezdrowej konsumpcji. Odpowiadają za to jednak dorośli.
Życie w cywilizacji obżarstwa jest szczególnie niebezpieczne dla najmłodszych, (anty)kultura reklamy narzuca im wzorce bezrefleksyjnej, niezdrowej konsumpcji. Odpowiadają za to jednak dorośli.
PAP / psd
Kebab, frytki, hot dogi - tak żywi się przeciętny Polak. Nie ma czasu i pieniędzy, by spokojnie zjeść obiad w restauracji - wynika z raportu firmy badawczej Soliditet Polska z grupy Bisonde, wykonanego na zamówienie "Dziennika Gazety Prawnej".
Kebab, frytki, hot dogi - tak żywi się przeciętny Polak. Nie ma czasu i pieniędzy, by spokojnie zjeść obiad w restauracji - wynika z raportu firmy badawczej Soliditet Polska z grupy Bisonde, wykonanego na zamówienie "Dziennika Gazety Prawnej".
Logo źródła: Nowy Dziennik Alfa Omega / slo
Jak rozpoznać troglodytę? Po tym, jak posługuje się nożem i widelcem. Wprawdzie ten europejski przesąd dawno temu zakwestionowali Amerykanie, preferujący jedzenie rękami, ale zwolennikom tradycyjnej kindersztuby przyszła teraz z odsieczą antropologia, w osobie wybitnego prymatologa i biologa z Harvardu Richarda Wranghama.
Jak rozpoznać troglodytę? Po tym, jak posługuje się nożem i widelcem. Wprawdzie ten europejski przesąd dawno temu zakwestionowali Amerykanie, preferujący jedzenie rękami, ale zwolennikom tradycyjnej kindersztuby przyszła teraz z odsieczą antropologia, w osobie wybitnego prymatologa i biologa z Harvardu Richarda Wranghama.
Logo źródła: Nowy Dziennik Ewa Śródka / slo
Trzy czy cztery miesiące oczekiwania na stolik w restauracji dla normalnego człowieka brzmi zapewne jak absurd. Jednak nie robi to najmniejszego wrażenia na smakoszach, którzy poszukują wrażeń kulinarnych za każdą cenę. Tacy właśnie trafiają do Bray pod Londynem, do słynnej restauracji Fat Duck.
Trzy czy cztery miesiące oczekiwania na stolik w restauracji dla normalnego człowieka brzmi zapewne jak absurd. Jednak nie robi to najmniejszego wrażenia na smakoszach, którzy poszukują wrażeń kulinarnych za każdą cenę. Tacy właśnie trafiają do Bray pod Londynem, do słynnej restauracji Fat Duck.
PAP / wm
Św. Patryk, patron Irlandii, najprawdopodobniej jadał tak, jak zalecają dzisiejsi dietetycy. Jego menu składało się z kosztownych obecnie organicznych produktów zbożowych, ryb i wodorostów - uważa historyk odżywiania, która badała dietę z V wieku.
Św. Patryk, patron Irlandii, najprawdopodobniej jadał tak, jak zalecają dzisiejsi dietetycy. Jego menu składało się z kosztownych obecnie organicznych produktów zbożowych, ryb i wodorostów - uważa historyk odżywiania, która badała dietę z V wieku.
Logo źródła: Czas Serca Izabela Bilińska-Socha / slo
Chleb - wyproszony dar trafia na śmietnik. Szacuje się, że Polacy rocznie marnują i wyrzucają aż 4 miliony ton żywności. To tak jakbyśmy trzykrotnie zapełnili jedzeniem budowany w Warszawie Stadion Narodowy!
Chleb - wyproszony dar trafia na śmietnik. Szacuje się, że Polacy rocznie marnują i wyrzucają aż 4 miliony ton żywności. To tak jakbyśmy trzykrotnie zapełnili jedzeniem budowany w Warszawie Stadion Narodowy!