Chłodnik z awokado i wermutem

(fot. devlyn/flickr.com)
apio / DEON.pl

Owoce awokado stają się coraz bardziej popularne w naszej kuchni, i dobrze, bo zawierają wiele cennych składników: nienasycone kwasy tłuszczowe (23,5 proc.), nieco białka (2 proc.), prowitaminę A (karoten), witaminy B_, B_, C, H (biotyna), K i PP, dużo witaminy E, bardzo dużo potasu i niewiele wapnia, fosforu i żelaza. Miąższ awokado zawiera 3,4 proc. węglowodanów. Owoce te zaleca się osobom z nadciśnieniem tętniczym oraz ze skłonnością do anemii. Awokado wskazane jest również przy nadkwasocie żołądka, ponieważ zmniejsza kwasowość soku żołądkowego. Ale uwaga: awokado jest tłuste, a więc bardzo kaloryczne (100 g - 233 kcal).

Składniki:

  • 3 szt awokado
  • 1 młoda cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 pomidory
  • cebulka dymka
  • sok z cytryny
  • 1 łyżka masła
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 1/2 szklanki gęstej śmietany
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka miódu
  • 50 ml białego wermutu

Obrać cebulę i czosnek. Cebulę posiekać, a czosnek przecisnąć przez praskę, zeszklić na maśle, dodać miód i bulion. Doprawić solą i pieprzem. Garnek przykryć i gotować na wolnym ogniu ok. 10 min. Następnie przestudzić.

Owoce awokado obrać, rozciąć na połówki, usunąć pestki. Miąższ owoców pokroić w kosteczkę i natychmiast skropić sokiem z cytryny. Połowę schłodzić lodówce. Resztę miąższu zmiksować i połączyć z zimnym bulionem i śmietaną. Wymieszać z wermutem.

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kosteczkę i wymieszać z odłożonym awokado.

Chłodnik nalać do miseczek, posypać pomidorami, awokado, posiekaną dymką i świeżo zmielonym pieprzem.

Doskonałe!

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Skomentuj artykuł

Chłodnik z awokado i wermutem
Komentarze (0)
Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.