Ciasto raffaello - pyszne, efektowne i bez pieczenia

(fot. Andrzej Sochacki)
s. Anastazja

Potrzebujesz przyrządzić efektowne ciasto a pieczenie nie jest twoją mocną stroną? Zaskocz swoich gości wspaniałym Raffaello wg przepisu Siostry Anastazji.

Składniki:

DEON.PL POLECA

 

 

Wykonanie:

W 1/2 szklanki mleka roztrzepać żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną. 2 szklanki mleka zagotować z cukrem, dodać rozprowadzoną mąkę z żółtkami i ugotować z tego budyń.

DEON.PL POLECA


Masło utrzeć, dodając po 1 łyżce przestudzonego budyniu. Na końcu dodać kokos i adwokat lub spirytus.

Na desce położyć papier do ciasta, na nim rozłożyć 1 paczkę herbatników (10 dag), nałożyć masę i znów herbatniki - mają być 4 warstwy. Na wierzch wyłożyć krem i posypać kokosem. Włożyć do lodówki i lekko przykryć folią.

Smacznego!

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Tematy w artykule

Skomentuj artykuł

Ciasto raffaello - pyszne, efektowne i bez pieczenia
Komentarze (6)
DM
Dorota Mazur
28 stycznia 2016, 12:16
Można też zamrozić, pokrojone na kawałki i włożone do foliowych torebek świetnie się przechowuje i rozmraża. Sprawdziłam
M
Mela
3 lutego 2010, 07:56
Rafaello jest pyszne i z herbatnikami i z krakersami:) Polecam! 
A
Asia
26 października 2009, 21:22
Najlepsze sa herbatniki maslane z Biedronki, sprawdzilam, smacznego!!!
E
ela
1 października 2009, 12:11
Z tymi krakersami to myślę dobry pomysł, dlatego, że są delikatniejsze i bardziej kruche. Pewnie lepiej "zbijają się" w całość z masą. Trzeba spróbować.
O
Ola
30 września 2009, 23:42
Chodzi o normalne mleko (tzn. nie zsiadłe na przykład) - a wiem stąd, że znałam przepis wcześniej. Wychodzi smaczne, przyznaję, ale ciekawszy smak uzyskamy używając krakersów zamiast herbatników (brzmi dziwnie, bo krakersy są lekko słone, ale sprawdziłam ja i moje koleżanki - z krakersami jest pycha!)
N
Nena
30 września 2009, 16:06
Co to znaczy słodkie mleko? Z dalszej części przepisu wynika, że raczej nie chodzi o skondensowane?