Figowiec Siostry Anastazji

(fot. Andrzej Sochacki)
s. Anastazja / DEON.pl / apio

Wszystkim, którzy przygotowywać będą świąteczne słodkości polecamy wyśmienity "Figowiec Siostry Anastazji".

Składniki

  • 6 jaj
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 2-3 łyżeczki kakao

Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem, na końcu kakao i lekko wymieszać. Wylać na formę do pieczenia. Piec w temp. 160-180°C ok. 30-40 min.

  • 20 dag pokrojonych fig
  • 20 dag rodzynek
  • 10 dag orzechów mielonych
  • 10 dag orzechów krojonych
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 12 białek
  • 12 łyżek cukru kryształu
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ubić z cukrem, dodać bakalie, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Upiec.

Przepis na masę

  • 12 żółtek
  • 6 łyżek cukru kryształu
  • 2 1/2 kostki masła

Żółtka z cukrem ubić na parze. Masło utrzeć na pulchną masę, dodać przestudzoną masę jajeczną. UWAGA: dla uzyskania innego koloru można do masy dodać kawę, kakao lub czekoladę. Smak można zaostrzyć odrobiną spirytusu.

Biszkopt ciemny - połowa masy - ciasto bakaliowe - druga połowa masy - wierzch posypać kakao.

DEON.PL POLECA

Poznaj więcej przepisów na ciasta Siostry Anastazji:

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Skomentuj artykuł

Figowiec Siostry Anastazji
Komentarze (7)
O
ona
7 stycznia 2015, 16:21
A  wymiar blaszki jest jaki? w stosunku do tych składników?
R
Rin
3 listopada 2012, 07:51
 "tylko się nie pozatruwajcie surowymi jajkami żebyście Świąt nie spędzili w łóżku" - przecież żółtka należy ubić na parze. Ubijając żółtka na parze (o ile robi się to dobrze) zabija się bakterie Salmonelli i takie kremy są całkowicie bezpieczne. Niemniej osobiście przełożyłabym to ciasto kremem na bazie bitej śmietany, bo taki maślano-jajeczny jest stanowczo zbyrt ciężki.
/
/
27 stycznia 2012, 12:00
a to przecież wielkanocne?!!  nie za wcześnie?;) ale co tam...dobre i przez cały rok...
/
/
27 stycznia 2012, 11:58
chyba raczej poświąteczne :P karnawałowe...
A
add
3 kwietnia 2010, 17:37
tylko się nie pozatruwajcie surowymi jajkami  żebyście Świąt nie spędzili w łóżku
P
p.
3 kwietnia 2010, 13:52
p   y  c  h  a
I
iga
2 kwietnia 2010, 22:41
Zapowiada się pysznie, choć pracowicie. Ale chyba warto!