Figowiec Siostry Anastazji
(fot. Andrzej Sochacki)
s. Anastazja / DEON.pl / apio
Wszystkim, którzy przygotowywać będą świąteczne słodkości polecamy wyśmienity "Figowiec Siostry Anastazji".
Składniki
- 6 jaj
- 1 szklanka cukru kryształu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 2-3 łyżeczki kakao
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem, na końcu kakao i lekko wymieszać. Wylać na formę do pieczenia. Piec w temp. 160-180°C ok. 30-40 min.
- 20 dag pokrojonych fig
- 20 dag rodzynek
- 10 dag orzechów mielonych
- 10 dag orzechów krojonych
- 2 łyżki mąki pszennej
- 12 białek
- 12 łyżek cukru kryształu
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubić z cukrem, dodać bakalie, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Upiec.
Przepis na masę
- 12 żółtek
- 6 łyżek cukru kryształu
- 2 1/2 kostki masła
Żółtka z cukrem ubić na parze. Masło utrzeć na pulchną masę, dodać przestudzoną masę jajeczną. UWAGA: dla uzyskania innego koloru można do masy dodać kawę, kakao lub czekoladę. Smak można zaostrzyć odrobiną spirytusu.
Biszkopt ciemny - połowa masy - ciasto bakaliowe - druga połowa masy - wierzch posypać kakao.
Poznaj więcej przepisów na ciasta Siostry Anastazji:
Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.
Skomentuj artykuł