Filet z indyka w sosie z sera pleśniowego
Delikatna potrawa o wysublimowanym smaku, która dostarczy wiele przyjemności nawet najbardziej wyrafinowanym podniebieniom. A przy tym naprawdę przepis wyjątkowo prosty i szybki w przygotowaniu. Jeden z naszych ulubionych!
Składniki:
- filet z piersi indyka
- oliwa z oliwek
- śmietana kremówka
- 1/2 kg sera pleśniowego niebieskiego (do wyboru)
- zielona pietruszka
- sól
- pieprz
- papryka słodka
- bagietka
Pierś pokroić na kawałki, lekko zbić dłonią, posolić, dodać pieprzu i posypać papryką. Wrzucić na oliwę z oliwek, podsmażyć, leciutko podlać wodą, przykryć i dusić na małym ogniu.
W garnku podgrzać śmietanę, wrzucić dużo pokruszonego sera, następnie zalać tak przygotowanym sosem indyka, posypać natką, chwilę podgrzewać. Sosu ma być naprawdę dużo.
Bagietka do maczania w sosie konieczna!
Podawać z sałatą polaną sosem winegret.
Doskonałe danie na spotkania towarzyskie: przygotowujemy półmisek z mięsem, misę z sałatą, koszyk z bagietką i koniecznie na środku stołu płaskie naczynie z gorącym sosem (lub bezpośrdnio patelnię, w której przygotowaliśmy mięso z sosem) do wspólnego maczania bagietki.
Smacznego!
Skomentuj artykuł