Filet z indyka w sosie z sera pleśniowego

Filet z indyka w sosie z sera pleśniowego
(fot. pixabay)
apio / DEON.pl

Delikatna potrawa o wysublimowanym smaku, która dostarczy wiele przyjemności nawet najbardziej wyrafinowanym podniebieniom. A przy tym naprawdę przepis wyjątkowo prosty i szybki w przygotowaniu. Jeden z naszych ulubionych!

Składniki:

  • filet z piersi indyka
  • oliwa z oliwek
  • śmietana kremówka
  • 1/2 kg sera pleśniowego niebieskiego (do wyboru)
  • zielona pietruszka
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka
  • bagietka

Pierś pokroić na kawałki, lekko zbić dłonią, posolić, dodać pieprzu i posypać papryką. Wrzucić na oliwę z oliwek, podsmażyć, leciutko podlać wodą, przykryć i dusić na małym ogniu.

DEON.PL POLECA

W garnku podgrzać śmietanę, wrzucić dużo pokruszonego sera, następnie zalać tak przygotowanym sosem indyka, posypać natką, chwilę podgrzewać. Sosu ma być naprawdę dużo.

Bagietka do maczania w sosie konieczna!

Podawać z sałatą polaną sosem winegret.

Doskonałe danie na spotkania towarzyskie: przygotowujemy półmisek z mięsem, misę z sałatą, koszyk z bagietką i koniecznie na środku stołu płaskie naczynie z gorącym sosem (lub bezpośrdnio patelnię, w której przygotowaliśmy mięso z sosem) do wspólnego maczania bagietki.

Smacznego!

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Skomentuj artykuł

Filet z indyka w sosie z sera pleśniowego
Wystąpił problem podczas pobierania komentarzy.
Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.