Królik z warzywami duszony pod liściem kapusty
Mięso królika - podobnie jak inne mięsa białe (np. z indyka, kurczaka) - jest chudsze od mięs czerwonych (wołowina, cielęcina, wieprzowina). Ma za to więcej białka, i to bardzo dobrej jakości.Jest smaczne, soczyste, delikatne i lekkostrawne. Zawiera też więcej składników odżywczych - żelaza, wapnia, fosforu, miedzi, kobaltu, cynku, witamin z grupy B, a poza tym królik wyjątkowo rzadko alergizuje. Tak więc na dzisiejszy obiad polecamy duszonego królika wg przepisu Siostry Anastazji!
- 1 królik
- 1 średnia marchewka
- ½ selera
- 1-2 liście białej kapusty (lub włoskiej)
- przyprawa do mięsa
- olej
- pieprz
- sól
Mięso królika oczyścić, pokroić na porcje i wrzucić do gorącej wody. Chwilę gotować, następnie wyjąć, obsuszyć i przełożyć na patelnię z rozgrzanym tłuszczem.
Dodać warzywa pokrojone w plasterki.
Doprawić do smaku i przykryć całość liśćmi kapusty.
Podlać wodą i dusić do miękkości. Co jakiś czas uzupełniać wyparowaną wodę.
Podawać z dodatkiem ziemniaków i surówek.
Skomentuj artykuł