Idealny obiad na piątek: zupa krem z pomidorów

(fot. pixabay)
apio / DEON.pl

Latem pomidory są najlepsze, dojrzałe, słodkie, wygrzane słońcem. Takie najlepiej nadają się na naszą zupę. Spróbujcie sami!

Składniki:

DEON.PL POLECA

  • 1 kg świezych pomidorów lub 2 puszki pomidorów bez skórki
  • 1 mała cukinia
  • 1 duża cebula
  • 1 por
  • 50 ml śmietany
  • 4 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • garść świeżej bazylii
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz, cukier
  • parmezan

Warzywa umyć i obrać. Cebulę i czosnek poszatkować. Białą część pora drobno pokroić. Rozgrzać oliwę w rondlu i wrzucić na nią cebulę, czosnek, por. Podsmażać ok. 5 minut, aż warzywa zmiękną. Następnie dodać koncentrat pomidorowy i zamieszać. Podlać niewielką ilością bulionu. Dusić pod przykryciem na wolnym ogniu.

Przygotować pomidory, jeśli używamy świeżych. Sparzyć je wrzątkiem i obrać ze skórki. Pokroić w kostkę. Cukinię zetrzeć na grubej tarce. Do rondla dodać pomidory i cukinię. Dusić pod przykryciem 10 minut.

Zalać całość bulionem, zagotować. Dodać garść posiekanej bazylii. Następnie dodać śmietanę i doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Zmiksować na krem.

Zupę podawać przybraną kleksem śmietany, parmezanem i zieleniną. Doskonale smakuje z dodatkiem pieczywa czosnkowego.

Smacznego!

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Skomentuj artykuł

Idealny obiad na piątek: zupa krem z pomidorów
Komentarze (1)
C
Czlowiek
8 listopada 2010, 18:31
Rewelacja !!! Dla mnie nawet bez cukini, ktora nieco osladza , ale to wg gustu.