Idealny obiad na piątek: zupa krem z pomidorów
Latem pomidory są najlepsze, dojrzałe, słodkie, wygrzane słońcem. Takie najlepiej nadają się na naszą zupę. Spróbujcie sami!
Składniki:
- 1 kg świezych pomidorów lub 2 puszki pomidorów bez skórki
- 1 mała cukinia
- 1 duża cebula
- 1 por
- 50 ml śmietany
- 4 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 litr bulionu warzywnego
- garść świeżej bazylii
- natka pietruszki
- sól, pieprz, cukier
- parmezan
Warzywa umyć i obrać. Cebulę i czosnek poszatkować. Białą część pora drobno pokroić. Rozgrzać oliwę w rondlu i wrzucić na nią cebulę, czosnek, por. Podsmażać ok. 5 minut, aż warzywa zmiękną. Następnie dodać koncentrat pomidorowy i zamieszać. Podlać niewielką ilością bulionu. Dusić pod przykryciem na wolnym ogniu.
Przygotować pomidory, jeśli używamy świeżych. Sparzyć je wrzątkiem i obrać ze skórki. Pokroić w kostkę. Cukinię zetrzeć na grubej tarce. Do rondla dodać pomidory i cukinię. Dusić pod przykryciem 10 minut.
Zalać całość bulionem, zagotować. Dodać garść posiekanej bazylii. Następnie dodać śmietanę i doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Zmiksować na krem.
Zupę podawać przybraną kleksem śmietany, parmezanem i zieleniną. Doskonale smakuje z dodatkiem pieczywa czosnkowego.
Smacznego!
Skomentuj artykuł