Jaja faszerowane na 5 sposobów

(fot. shutterstock.com)
apio / DEON.pl

Na wielkanocne śniadanie proponujemy kilka rodzajów jaj faszerowanych. Pyszne i kolorowe, będą przysmakiem i ozdobą świątecznego stołu.

Składniki:

DEON.PL POLECA

  • jajka
  • pieczarki
  • szynka
  • żółty ser
  • puszka tuńczyka
  • cebula czerwona
  • koperek
  • natka pietruszki
  • ketchup
  • masło
  • majonez
  • sól
  • pieprz

Jajka ugotować na twardo. Ostudzić, obrać, przekroić na połówki i ostrożnie wydrążyć żółtka.

Przygotwać ulubiony farsz, bądź klika rodzajów (podajemy poniżej) i nadziać jajeczne miseczki. Dla ładnego wyglądu posypać zieleninką, ozdobić kleksem ketchupu lub plasterkiem rzodkiewki. Włożyć na godzinę do lodówki, aby jajka się schłodziły i "zestaliły".

Farsz pieczarkowy:

Umyć kilka pieczarek, pokroić w bardzo drobną kosteczkę i podsmażyć na maśle. Po wystudzeniu wymieszać razem z żółtkami, rozdrabniając masę widelcem. Dodać majonez i przyprawy.

Farsz serowy:

Ser żółty zetrzeć na tarce z drobnymi oczkami. Zmieszać z żółtkiem i majonezem. Przyprawić do smaku.

Farsz tuńczykowy:

Drobno posiekać czerwoną cebulę, odsączyć tuńczyka, wymieszać wszystko z żółtkami. Dodać majonez, przyprawić pieprzem i solą.

Farsz szynkowy:

Szynkę drobniutko posiekać. Dodać ugotowane żółtka i przyprawy. Wymieszać z ketchupem.

Farsz ziołowy:

Żółtka zmieszać z posiekanym koperkiem, szczypiorkiem i natką pietruszki. Połączyć z majonezem, doprawić solą i pieprzem.

Wesołego Alleluja!

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Skomentuj artykuł

Jaja faszerowane na 5 sposobów
Komentarze (0)
Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.