Jak zrobić krem z zielonego groszku i grzybów?

(fot. Domena Publiczna)
apio / DEON.pl

Smaczna, efektowna i pożywna zupa - krem z zielonego groszku, doskonała na obiad lub kolację, a także na przyjęcie. Polecamy!

Składniki:

DEON.PL POLECA

  • 1 l bulionu warzywnego lub kostka bulionu z warzyw
  • 50 dag zielonego mrożonego groszku
  • 20 dag świeżych grzybów
  • cebula
  • pół szklanki śmietany kremówki
  • dwie łyżki oleju
  • świeża bazylia lub natka pietruszki do dekoracji
  • gałka muszkatołowa
  • pieprz
  • sól

Do wrzącego bulionu dodać groszek, postawić garnek na małym ogniu i gotować ok. 15 minut pod przykryciem. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę, zeszklić na maśle. Następnie dodać do garnka i razem chwilę pogotować.

Grzyby umyć, osuszyć i pokroić w paseczki. Obsmażyć na oleju, przyprawić solą i pieprzem. Kilka grzybków zostawic do dekoracji potrawy.

Z garnka wyjąć łyżką cedzakową część groszku, zmiksować i przyprawić do smaku pieprzem, solą i gałką muszkatołową. Wlać śmietanę i zagotować.

Pozostały bulion z groszkiem i grzybami nalać do miseczek, następnie zalać gorącym kremem.

Każdą porcję udekorować łyżeczką śmietany, grzybami, oprószyć lekko gałką muszkatołową, zwieńczyć listkiem bazylii lub natki pietruszki.

Smacznego!

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Skomentuj artykuł

Jak zrobić krem z zielonego groszku i grzybów?
Komentarze (1)
27 września 2011, 12:27
"Pozostały bulion z groszkiem i grzybami nalać do miseczek, następnie zalać gorącym kremem." Czy to jakoś wpływa na smak, taka forma podania? Zazwyczaj spotykam się z tym, że część zmiksowana i rzadka z całymi warzywami jest już w ganrku zamieszana. Czy nie za dużo śmietany? Zupa krem wychodzi smaczna i kremowata już z powodu zmiksowania części warzyw.