Karp smażony

(fot. sxc.hu)
slo

Karp smażony to najpopularniejsza polska potrawa wigilijna.

Składniki:

  • 1.5 kg karpia,
  • 3 jajka,
  • pół szklanki bułki tartej,
  • 3 łyżki masła,
  • 10 dag stopionego sklarowanego masła, sól.

Sposób wykonania:

  • Oczyścić karpia i podzielić na porcje (dzwonki), grzbiet w kilku miejscach naciąć ostrym nożem.
  • Całość natrzeć solą, a kiedy sól się rozpuści, wytrzeć do sucha ściereczką lub bibułą.
  • Każdą porcję karpia zanurzać w roztrzepanym jajku, posypać tartą bułką i podsmażyć na gorącym maśle z obu stron.
     
Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Skomentuj artykuł

Karp smażony
Komentarze (0)
Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.