Knedle ze śliwkami

(fot. pixabay)
s. Anastazja / slo

O tej porze roku w sklepach królują śliwki, dlatego s. Anastazja proponuje nam knedle ze śliwkami. Wyborne i proste w przygotowaniu danie. Byle do obiadu!

Knedle najlepiej formować wilgotnymi lub posypanymi mąką dłońmi, a następnie układać je na desce posypanej mąką. Dzięki temu ciasto nie przykleja się.

Składniki:

DEON.PL POLECA

  • ok. 1 kg ziemniaków
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • sól (ok. 1/2 łyżeczki)
  • 1-2 łyżki oleju
  • śliwki

Ciasto ziemniaczane:

Wykonanie:

Ziemniaki obrać i ugotować, przestudzić, po czym zmielić w maszynce. Dodać mąkę, jajko, sól, olej i wyrobić ciasto. Z ciasta robić małe placuszki, kłaść na nich wydrążone śliwki i zlepiać dokładnie brzegi, formując kulki.

Knedle wrzucać na wrzącą osoloną wodę. Gdy się zagotują, gotować jeszcze 2-3 min., sprawdzając, czy owoce są miękkie.
Podawać polane masłem, osobno cukier do posypania lub bitą śmietanę.

Smacznego!

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Skomentuj artykuł

Knedle ze śliwkami
Komentarze (2)
Ł
łasuch
21 października 2009, 13:00
Mniammmm, też bym zjadła.
K
kinia
20 października 2009, 09:27
uuuuuuuuu moja mama takie robi, niebo w gębie!!!