Knedle ze śliwkami
O tej porze roku w sklepach królują śliwki, dlatego s. Anastazja proponuje nam knedle ze śliwkami. Wyborne i proste w przygotowaniu danie. Byle do obiadu!
Knedle najlepiej formować wilgotnymi lub posypanymi mąką dłońmi, a następnie układać je na desce posypanej mąką. Dzięki temu ciasto nie przykleja się.
Składniki:
- ok. 1 kg ziemniaków
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- sól (ok. 1/2 łyżeczki)
- 1-2 łyżki oleju
- śliwki
Ciasto ziemniaczane:
Wykonanie:
Ziemniaki obrać i ugotować, przestudzić, po czym zmielić w maszynce. Dodać mąkę, jajko, sól, olej i wyrobić ciasto. Z ciasta robić małe placuszki, kłaść na nich wydrążone śliwki i zlepiać dokładnie brzegi, formując kulki.
Knedle wrzucać na wrzącą osoloną wodę. Gdy się zagotują, gotować jeszcze 2-3 min., sprawdzając, czy owoce są miękkie.
Podawać polane masłem, osobno cukier do posypania lub bitą śmietanę.
Smacznego!
Skomentuj artykuł