Knedle ze śliwkami

Knedle ze śliwkami
(fot. pixabay)
s. Anastazja / slo

O tej porze roku w sklepach królują śliwki, dlatego s. Anastazja proponuje nam knedle ze śliwkami.  Wyborne i proste w przygotowaniu danie. Byle do obiadu!

Knedle najlepiej formować wilgotnymi lub posypanymi mąką dłońmi, a następnie układać je na desce posypanej mąką. Dzięki temu ciasto nie przykleja się.

Składniki:

DEON.PL POLECA

  • ok. 1 kg ziemniaków
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • sól (ok. 1/2 łyżeczki)
  • 1-2 łyżki oleju
  • śliwki

Ciasto ziemniaczane:

Wykonanie:

Ziemniaki obrać i ugotować, przestudzić, po czym zmielić w maszynce. Dodać mąkę, jajko, sól, olej i wyrobić ciasto. Z ciasta robić małe placuszki, kłaść na nich wydrążone śliwki i zlepiać dokładnie brzegi, formując kulki.

Knedle wrzucać na wrzącą osoloną wodę. Gdy się zagotują, gotować jeszcze 2-3 min., sprawdzając, czy owoce są miękkie.
Podawać polane masłem, osobno cukier do posypania lub bitą śmietanę.

Smacznego!

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Skomentuj artykuł

Knedle ze śliwkami
Wystąpił problem podczas pobierania komentarzy.
Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.