Konfitura z wiśni według s. Anastazji

(fot. shutterstock.com)
s. Anastazja / slo

Wyśmienita konfitura z wiśni nadaje się jako dodatek do pieczywa, kremów, deserów, ciasta, herbaty, koktajli owocowych. Siostra Anastazja poleca!

Składniki:

  • 1 kg wiśni
  •  1 kg cukru
  •  1 duża cytryna
     

Sposób wykonania:

  1. Wiśnie oczyścić, umyć, wydrylować, odcisnąć powstały sok.
  2. Zagotować sok z cukrem i do gorącego syropu dodać wiśnie. Smażyć na wolnym ogniu przez ok. 20 minut. Odstawić.
  3. Następnego dnia dodać sok z cytryny i ponownie smażyć. Gdy konfitura zgęstnieje nałożyć do słoików. Szczelnie zamknąć i pasteryzować przez ok. 10-15 minut.

Więcej w książce: 153 PRZETWORY I DANIA MIĘSNE SIOSTRY ANASTAZJI


153 PRZETWORY I DANIA MIĘSNE SIOSTRY ANASTAZJI

Domowe przetwory wracają do łask. Pozwalają zachować aromaty lata, wzbogacają codzienne menu i stają się wizytówką niejednej kuchni.
Autorka kulinarnych bestsellerów podpowiada, jak sporządzić znakomite dżemy, konfitury, marynaty, sałatki i inne specjały z owoców, warzyw i grzybów. Proponuje ponadto przepisy na fantazyjne, a proste w wykonaniu dania z drobiu, mięsa wołowego, wieprzowego i ryb.
Z siostrą Anastazją przyrządzisz wyłącznie smakołyki!

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Skomentuj artykuł

Konfitura z wiśni według s. Anastazji
Komentarze (0)
Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.