Meksykańska tortilla z kurczakiem

(fot. stewie811/flickr.com)
apio / DEON.pl
  • 4 placki tortilla
  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 4 liścei sałaty lodowej
  • 1/2 szklanki kukurydzy
  • 1/2 szklanki fasoli czerwonej
  • 2 pomidory
  • 1 zielona lub czerwona papryka
  • sos taco
  • papryka mielona ostra
  • sól
  • ząbek czosnku
  • oliwa z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki śmietany
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki keczupu

Mięso pokroić w kostkę, dodać przecisnięty przez praskę czosnek, posypać przyprawami i odstawić na godzinę do lodówki.

Z majonezu, śmietany, keczupu i przeciśniętego przez praskę czosnku przyrządzić sos.

Następnie mięso usmażyć na oliwie, dodając sos taco, kukurydzę, fasolę.

Tortille podgrzać - zawinąć w folię aluminiową, aby nie wyschły i włożyć na chwilę do nagrzanego piekarnika.

Pokroić pomidory na półplasterki, paprykę na paseczki, porwać sałatę.

Na każdym placku ukłożyć kawałki liścia sałaty, farsz mięsny, pomidory i paprykę, polać sosem. Z jednej strony zawinąć brzeg tortilli, aby nadzienie nie wypadało i zwinąć w rulon.

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Skomentuj artykuł

Meksykańska tortilla z kurczakiem
Komentarze (1)
X
xyz
22 lipca 2010, 08:46
No OK - jak na początek może być, ale może powiedzmy jak zrobić tortille czyli sam placek - bo kupić to już pewien kompromis między brakiem umiejętności i czasu a satysfakcją z własnego gotowania. Więc może ktoś napisze - ale z własnego doświadczenia, bo ja tego jeszcze nie umiem, choć w kuchni już sobie radzę :)