Młoda kapusta z koperkiem i śmietaną

(fot. flickr.com)
apio / DEON.pl

Młoda kapustka... mmmniam. W naszych warzywniakach zaczyna pojawiać się już młoda kapusta. Dla tych wszystkich, którzy nie mogli się jej doczekać podajemy świetny, sprawdzony i prosty przepis na jeden z bardziej lubianych polskich przysmaków.

  • 1 główka młodej kapusty
  • 1 cebula
  • 250 ml wywaru (może być z kostki)
  • 125 ml śmietany
  • pół łyżeczki kminku
  • sok z połowy cytryny
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki masła
  • koperek
  • cukier, sól

Kapustę oczyścić, umyć i poszatkować. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę, udsić na maśle aż do zeszklenia. Dodać kapustę, kminek, wywar, sok z połowy cytryny (może być trochę winnego octu), cukier i sól. Gotować na małym ogniu przez 15-25 minut. Dodać posiekany koperek. Na koniec, jednym płynnym ruchem wlewamy do kapusty wymieszaną z mąką śmietanę. Mieszamy i szybko zagotowujemy.

Smacznego!

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Skomentuj artykuł

Młoda kapusta z koperkiem i śmietaną
Komentarze (2)
MM
mniam, mniam
14 maja 2011, 10:57
Pychotka.
T
Teresa
14 maja 2011, 10:52
Mam prośbę, czy można po zamieszczeniu przepisu  -zamieścić fotografię nakrycia stołu do spożywania tego dania. Ot chgoćby gruszkowa szarlotka- jak i czym to jeść? Podejdźmy kompleksowo do tematu kulinarnych arcydzieł.