Mocno czekoladowe brownies z orzechami

Fot. LJ42/flickr.com)
apio / DEON.pl

Brownies - mocno czekoladowe, lekko wilgotne z dodatkiem sporej ilości orzechów włoskich... nie lada gratka dla prawdziwych wielbicieli czekolady.

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 125 g miękkiego masła
  • 125 g cukru
  • 2 jajka
  • 100 g mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sól
  • łyżeczka dobrej jakości cukru waniliowego
  • 150 g łuskanych orzechów włoskich
  • tłuszcz do formy
  • kakao do oprószenia

Czekoladę z grubsza posiekać. Mieszając, stopić w ciepłej kąpieli wodnej, wyjąć naczynie z czekoladą. ( jeżeli czekolada nie chce sie topić, należy do garnka dolać odrobinę wody i intensywnie mieszać).
Masło i cukier utrzeć w misce ręcznym mikserem na puszystą masę. Ubijając, stopniowo dodawać jajka i płynną czekoladę.
Rozgrzać piekarnik do temperatury 200'C.

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli i cukrem waniliowym. Orzechy włoskie posiekać i wraz z mieszanką mąki dodać do masła z jajkami i czekoladą. Ciasto wymieszać.
Wysmarować tłuszczem formę o boku 20 cm. Napełnić formę ciastem i piec ok. 30 minut ( z termoobiegiem).

Po ostygnięciu oprószyć kakao, kroić w kwadratowe kawałki o boku mniej więcej 5 cm.

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Skomentuj artykuł

Mocno czekoladowe brownies z orzechami
Komentarze (3)
L
lasuch
3 stycznia 2012, 12:11
mniam...
MW
Magdalena Wójcik
9 lipca 2011, 20:45
Jakoś tak mało czekolady tu, na pewno nie więcej?
T
teresa
3 lipca 2011, 22:21
Na wszystko jest sposób-zmiksuję i wciągnę przez słomkę razem z kawą.