Mocno czekoladowe brownies z orzechami
Brownies - mocno czekoladowe, lekko wilgotne z dodatkiem sporej ilości orzechów włoskich... nie lada gratka dla prawdziwych wielbicieli czekolady.
- 100 g gorzkiej czekolady
- 125 g miękkiego masła
- 125 g cukru
- 2 jajka
- 100 g mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- sól
- łyżeczka dobrej jakości cukru waniliowego
- 150 g łuskanych orzechów włoskich
- tłuszcz do formy
- kakao do oprószenia
Czekoladę z grubsza posiekać. Mieszając, stopić w ciepłej kąpieli wodnej, wyjąć naczynie z czekoladą. ( jeżeli czekolada nie chce sie topić, należy do garnka dolać odrobinę wody i intensywnie mieszać).
Masło i cukier utrzeć w misce ręcznym mikserem na puszystą masę. Ubijając, stopniowo dodawać jajka i płynną czekoladę.
Rozgrzać piekarnik do temperatury 200'C.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli i cukrem waniliowym. Orzechy włoskie posiekać i wraz z mieszanką mąki dodać do masła z jajkami i czekoladą. Ciasto wymieszać.
Wysmarować tłuszczem formę o boku 20 cm. Napełnić formę ciastem i piec ok. 30 minut ( z termoobiegiem).
Po ostygnięciu oprószyć kakao, kroić w kwadratowe kawałki o boku mniej więcej 5 cm.
Skomentuj artykuł