Noworoczna rolada z indyka z morelami i śliwkami

(fot. Andrzej Sochacki)
S. Anastazja / DEON.pl / apio

Nowy Rok! W wielu domach spotkamy się na uroczystym noworocznym obiedzie. Co przygotować? Wybraliśmy przepis Siostry Anastazji - efektowna rolada z piersi indyka z suszonymi morelami i śliwkami, która wymaga niewiele czasu, by ją przygotować. Zdążymy się nawet wyspać po szaleństwach sylwestrowej nocy.

  • 1 ½ kg piersi z indyka (filet)
  • 20 dag suszonych moreli
  • 15-20 dag suszonych śliwek bez pestek
  • ½ słoiczka musztardy
  • przyprawa do drobiu
  • oliwa
  • pieprz
  • sól

Filet doprawić przyprawą do drobiu i rozbić, nadając mu kształt dużego płata. Wierzch posmarować musztardą, równomiernie rozłożyć pokrojone morele i śliwki. Całość dokładnie zwinąć w rulon, związać sznurkiem, polać oliwą i zawinąć w folię aluminiową. Piec w temperaturze ok. 180'C przez ok. 40-50 min. Pod koniec pieczenia zarumienić roladę, zdejmując folię.

Roladę podawać pokrojoną w plastry. Z powstałego wywaru przygotować sos z mąki i słodkiej śmietany.

DEON.PL POLECA

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Skomentuj artykuł

Noworoczna rolada z indyka z morelami i śliwkami
Komentarze (0)
Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.