Pieczeń wołowa z estragonem

(fot. pixabay)
apio / DEON.pl

Aromatyczna pieczeń to danie, które świetnie sprawdza się podczas uroczystego obiadu, kolacji czy niedzielnego popołudnia. Byle tylko po rozkrojeniu mięso nie okazało się suche i twarde. Proponujemy przepis na wołową pieczeń z estragonem - miękką i soczystą.

Składniki:

  • 1 kg mięsa wołowego (zrazówki lub polędwicy krzyżowej)
  • 150 ml wytrawnego czerwonego wina
  • 1 łyżka estragonu
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki białego winnego octu 6 %
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz

Rozetrzeć łyżkę oleju z estragonem. Nasmarować masą mięso, posypać cukrem i odłożyć na dobę do lodówki.

Obsmażyć mięso z wszystkich stron na rozgrzanym oleju, a następnie dusić pod przykryciem na małym ogniu, podlewając mięso wodą z winem.

DEON.PL POLECA

Gdy pieczeń będzie miękka (po upływie 45 minut do godziny) doprawić sos świeżym lub suszonym estragonem, masłem, solą i pieprzem.

Smacznego!

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Skomentuj artykuł

Pieczeń wołowa z estragonem
Komentarze (2)
A
as
24 października 2010, 16:12
Teresa-masz podły sposób bycia.Dlaczego nie zapytasz Pani gdzie i kiedy kupiła kurtkę-?, jeżeli masz iaki poważny problem. Takie pytania tu -to zwykłe insynuacje,wg. mnie to zwykłe świństwo . -A powinnaś być dla niej uprzejma. Ona pewnie o Tobie tu się nie wypowie.
T
teresa
24 października 2010, 13:45
Ciekawe,czy kurteczka p. katechetki ze znakami Eragona kupowana była na stadionie w niedzielę, czy nie.