Pieczeń wołowa z estragonem
(fot. pixabay)
apio / DEON.pl
Aromatyczna pieczeń to danie, które świetnie sprawdza się podczas uroczystego obiadu, kolacji czy niedzielnego popołudnia. Byle tylko po rozkrojeniu mięso nie okazało się suche i twarde. Proponujemy przepis na wołową pieczeń z estragonem - miękką i soczystą.
Składniki:
- 1 kg mięsa wołowego (zrazówki lub polędwicy krzyżowej)
- 150 ml wytrawnego czerwonego wina
- 1 łyżka estragonu
- 1,5 łyżeczki cukru
- 2 łyżki białego winnego octu 6 %
- 4 łyżki oleju
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz
Rozetrzeć łyżkę oleju z estragonem. Nasmarować masą mięso, posypać cukrem i odłożyć na dobę do lodówki.
Obsmażyć mięso z wszystkich stron na rozgrzanym oleju, a następnie dusić pod przykryciem na małym ogniu, podlewając mięso wodą z winem.
Gdy pieczeń będzie miękka (po upływie 45 minut do godziny) doprawić sos świeżym lub suszonym estragonem, masłem, solą i pieprzem.
Smacznego!
Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.
Skomentuj artykuł