Pieczeń wołowa z estragonem

Pieczeń wołowa z estragonem
(fot. pixabay)
apio / DEON.pl

Aromatyczna pieczeń to danie, które świetnie sprawdza się podczas uroczystego obiadu, kolacji czy niedzielnego popołudnia. Byle tylko po rozkrojeniu mięso nie okazało się suche i twarde. Proponujemy przepis na wołową pieczeń z estragonem - miękką i soczystą.

Składniki:

  • 1 kg mięsa wołowego (zrazówki lub polędwicy krzyżowej)
  • 150 ml wytrawnego czerwonego wina
  • 1 łyżka estragonu
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki białego winnego octu 6 %
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz

Rozetrzeć łyżkę oleju z estragonem. Nasmarować masą mięso, posypać cukrem i odłożyć na dobę do lodówki.

DEON.PL POLECA

Obsmażyć mięso z wszystkich stron na rozgrzanym oleju, a następnie dusić pod przykryciem na małym ogniu, podlewając mięso wodą z winem.

Gdy pieczeń będzie miękka (po upływie 45 minut do godziny) doprawić sos świeżym lub suszonym estragonem, masłem, solą i pieprzem.

Smacznego!

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Skomentuj artykuł

Pieczeń wołowa z estragonem
Wystąpił problem podczas pobierania komentarzy.
Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.