Pieczeń z szynki z ćwiartkami ziemniaków i cebuli
Doskonałe danie na weekendowy obiad. Soczysta pieczeń z szynki z aromatycznym czosnkowym sosem, w otoczeniu pieczonych ziemniaczków i cebuli. Polecamy!
- 2 kg mięsa wieprzowego z szynki
- czosnek
- cebula
- masło
- oliwa
- ziemniaki
- łyżka mąki
- liść laurowy
- ziele angielskie
- sól, pieprz
Mięso umyć i osuszyć. Czosnek obrać, ząbki zgnieść w prasce, wymieszać z solą i pieprzem. Tak przygotowaną mieszaniną natrzeć dokładnie mięso, zawinąć w folię i na kilka godzin odstawić do lodówki.
Po wyjęciu mięso obtoczyć w mące i obsmażyć na złoty kolor na maśle z oliwą, uważając aby się nie przypaliło.
Po opieczeniu mięso przekłożyć do odpowiednio dużej brytfanny, podlać wodą, dodać liść laurowy, ziele angielskie i pokrojoną cebulę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200'C. Piec do miękkości - ok. 1.5 h, pod przykryciem, polewając co jakis czas wytwarzającym się sosem, odkryć na ostatnie pół godziny pieczenia, by mięso się zrumieniło.
W międzyczasie przygotować dodatki: ziemniaki umyć i podgotować ok. 10 min. w mundurkach, następnie pokroić na ćwiartki i na ostatnie pół godziny pieczenia mięsa dołożyc do brytfanny, polać sosem z pieczenia.
Kilka cebul pokroić w ćwiartki i również dołożyć na ostatnie pół godziny pieczenia mięsa do brytfanny.
Po upieczeniu mięsa sos zmiksować lub przetrzeć przez sito, doprawić do smaku. Mięso polać kilkoma łyżkami sosu, obłożyć pieczonymi ziemniakami i ćwiartkami cebuli. Ozdabić zieleniną. Resztę sosu podać w sosjerce.
Skomentuj artykuł