Pieczeń z szynki z ćwiartkami ziemniaków i cebuli

Pieczeń z szynki z ćwiartkami ziemniaków i cebuli
(fot. flickr.com)
apio / DEON.pl

Doskonałe danie na weekendowy obiad. Soczysta pieczeń z szynki z aromatycznym czosnkowym sosem, w otoczeniu pieczonych ziemniaczków i cebuli.  Polecamy!

  • 2 kg mięsa wieprzowego z szynki
  • czosnek
  • cebula
  • masło
  • oliwa
  • ziemniaki
  • łyżka mąki
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • sól, pieprz

Mięso umyć i osuszyć. Czosnek obrać, ząbki zgnieść w prasce, wymieszać z solą i pieprzem.  Tak przygotowaną mieszaniną natrzeć dokładnie mięso, zawinąć w folię i na kilka godzin odstawić do lodówki.

DEON.PL POLECA

 

 

Po wyjęciu mięso obtoczyć w mące i obsmażyć na złoty kolor na maśle z oliwą, uważając aby się nie przypaliło.

Po opieczeniu mięso przekłożyć do odpowiednio dużej brytfanny, podlać wodą, dodać liść laurowy, ziele angielskie i pokrojoną cebulę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200'C. Piec do miękkości - ok. 1.5 h, pod przykryciem, polewając co jakis czas wytwarzającym się sosem, odkryć na ostatnie pół godziny pieczenia, by mięso się zrumieniło.

W międzyczasie przygotować dodatki: ziemniaki umyć i podgotować ok. 10 min. w mundurkach, następnie pokroić na ćwiartki i na ostatnie pół godziny pieczenia mięsa dołożyc do brytfanny, polać sosem z pieczenia.

Kilka cebul pokroić w ćwiartki i również dołożyć na ostatnie pół godziny pieczenia mięsa do brytfanny.

DEON.PL POLECA


Po upieczeniu mięsa sos zmiksować lub przetrzeć przez sito, doprawić do smaku. Mięso polać kilkoma łyżkami sosu, obłożyć pieczonymi ziemniakami i ćwiartkami cebuli. Ozdabić zieleniną. Resztę sosu podać w sosjerce.

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Skomentuj artykuł

Pieczeń z szynki z ćwiartkami ziemniaków i cebuli
Wystąpił problem podczas pobierania komentarzy.
Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.