Pieczony kurczak - soczysty i z chrupiącą skórką

(fot. amicicara/flickr.com)
apio / DEON.pl

Wydawać by się mogło, że upiec kurczaka to taka prosta sprawa. Ale jak to zrobić, by był naprawdę smaczny, soczysty w środku, z chrupiącą skórką? Cała tajemnica tkwi w sposobie pieczenia.

  • cały kurczak
  • czosnek
  • cytryna
  • oliwa z oliwek
  • przyprawy: tymianek, rozmaryn, kolendra, papryka ostra, papryka słodka, sól, pieprz
  • świeży tymianek i rozmaryn

Kurczaka umyć, posolić i popieprzyć. Resztę przypraw wymieszać z oliwą i natrzeć kurczaka tą mieszanką. Skropić sokiem z cytryny, do środka włożyć świeże zioła, trzy ząbki czosnku i 3 ćwiartki cytryny. Tak przygotowanego kurczaka wstawić do lodówki na co najmniej godzinę.

Rozgrzać piekarnik do 200'C i dopiero jak się nagrzeje wstawić kurczaka w brytfance, najlepiej w tej samej, w której leżał w lodówce, ułożonego na brzuchu. Po około 30-45 minutach, kiedy grzbiet będzie już podrumieniony przewrócić kurczaka i poczekać aż przyrumieni się przód. W tym czasie należy polać kurczaka sosem z pieczenia.

Zarumienionego kurczaka przewrócić ponownie, zmniejszyć temperaturę piekarnika do 120-130'C i w miarę szczelnie przykryć folia aluminiową - tu tkwi tajemnica jego soczystości! Najpierw gorąco, potem nieco chłodniej pod przykryciem. W takiej temperaturze potrzymać kurczaka przez około godzinę, co 15-20 minut polewając sosem i gotowe!

DEON.PL POLECA

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Skomentuj artykuł

Pieczony kurczak - soczysty i z chrupiącą skórką
Komentarze (0)
Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.