Pierś z indyka pod pieczarkową kołderką
Dziś proponujemy pierś z indyka, zapiekaną pod kołderką z pieczarek uduszonych ze śmietaną i winem, pomidorów i sera. Wyśmienite!
Składniki:
- filet z indyka
- 1 duża cebula
- 1/2 kg pieczarek
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
- 125 ml białego wina
- sól, pieprz
- 3 pomidory
- 15 dag tartego żółtego sera, np.Goudy
Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
Pieczarki oczyścić i pokroić w cienkie plastry.
1 łyżkę masła roztopić i poddusić na nim cebulę i pieczarki. Kiedy cała woda odparuje, dodać śmietanę i wlać białe wino. Całość zagotować i doprawić solą i pieprzem.
Piekarnik rozgrzać do temp. 180 st. C. Mięso umyć, osuszyć, pokroić na plastry o grubości ok. 2 cm, lekko rozbić i oprószyć pieprzem. Na patelni roztopić 1 łyżkę masła i podsmażyć filety z każdej strony po ok. 3 minuty. Na koniec mięso posolić.
Filety rozłożyć w nasmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym rozłożyć na nich masę grzybową. Pomidory umyć,oczyścić, pokroić w plastry i rozłożyć na mięsie. Całość posypać startym serem żółtym i zapiekać ok. 20 minut w piekarniku.
Przed podaniem udekorować natką pietruszki i posypać słodką papryką.
Smacznego!
Skomentuj artykuł