Pikantny kurczak w miodowej zalewie

(fot. pixabay)
apio / DEON.pl

Kurczak ciekawie komponuje się z różnymi dodatkami. Wspaniale smakuje na ostro, ziołowo, z owocami, ale i na słodko-kwaśno czy słodko-pikantnie. Dziś proponujemy połączyć pikantnego kurczaka ze słodyczą miodu.

Składniki:

  • 8 podudzi kurczaka (albo innych kawałków kurczaka)
  • 4 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka czerwona
  • 4 szczypty chili
  • 4 łyżki miodu

Umyć kawałki kurczaka. Z przypraw, oliwy i miodu przygotować marynatę. Zalać kurczka marynatą i odstawić do lodówki na 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc.

Następnie kawałki kurczaka włożyć do woreczka przeznaczonego do pieczenia, polać resztą marynaty i wstawić do piekarnika. Piec około 45-50 minut w temperaturze 160 stopni.

DEON.PL POLECA

Po około 30 minutach przeciąć woreczek i włączyć opcję grill albo zwiększyć temperaturę do 200 stopni i piec jeszcze kilkanaście minut aż kurczak sie zarumieni. Tak upieczone mięso jest soczyste i smaczne.

Podawać z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Skomentuj artykuł

Pikantny kurczak w miodowej zalewie
Komentarze (0)
Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.