Pikantny kurczak w miodowej zalewie
Kurczak ciekawie komponuje się z różnymi dodatkami. Wspaniale smakuje na ostro, ziołowo, z owocami, ale i na słodko-kwaśno czy słodko-pikantnie. Dziś proponujemy połączyć pikantnego kurczaka ze słodyczą miodu.
Składniki:
- 8 podudzi kurczaka (albo innych kawałków kurczaka)
- 4 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
- słodka papryka czerwona
- 4 szczypty chili
- 4 łyżki miodu
Umyć kawałki kurczaka. Z przypraw, oliwy i miodu przygotować marynatę. Zalać kurczka marynatą i odstawić do lodówki na 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc.
Następnie kawałki kurczaka włożyć do woreczka przeznaczonego do pieczenia, polać resztą marynaty i wstawić do piekarnika. Piec około 45-50 minut w temperaturze 160 stopni.
Po około 30 minutach przeciąć woreczek i włączyć opcję grill albo zwiększyć temperaturę do 200 stopni i piec jeszcze kilkanaście minut aż kurczak sie zarumieni. Tak upieczone mięso jest soczyste i smaczne.
Podawać z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
Skomentuj artykuł