Placuszki z cukinii z sałatą i sosem czosnkowym
(fot. sleepyneko/flickr.com)
apio / DEON.pl
Po ostatnim kalorycznym szaleństwie, proponujemy lżejszą kuchnię. Pyszne placuszki z cukinii z mnóstwem sałaty, pomidorami i ogórkami. Z dodatkiem aromatycznego sosu czosnkowego, przygotowanego na bazie jogurtu.
- 2 cukinie
- 1 spora cebula
- ząbek czosnku
- 2 jajka
- 3 łyżki mąki
- sól
- pieprz
- oliwa do smażenia
Sos:
- 250 ml jogurtu greckiego
- 1 ząbek czosnku
- szczypta soli
Cukinie i cebulę zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Dodać jajka, mąkę, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, doprawić solą i pieprzem.
Smażyć małe placuszki na złoty kolor.
Sos: jogurt wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawić solą. Można dodać bazylię - posiekaną świeżą lub suszoną.
Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.
Skomentuj artykuł