Pomidory faszerowane

( fot Tambako the Jaguar/flickr.com)
nt

Pomidory faszerowane to pyszne i lekkie danie dla każdego. Łatwe w przygotowaniu. Dobre na każdą porę roku. Idealnie wpasują się w rodzinny obiad jak i eleganckie przyjęcie.

Czas przygotowania:  40 minut                      Porcja dla 4 osób

Składniki: 

  • 6 pomidorów
  • pół kilograma mrożonego szpinaku lub kilogram świeżego
  • pół sera feta (może być ser fetopodobny)
  • 4 ząbki czosnku
  • odrobina soku z cytryny
  • sól 
  • pieprz
  • kostka sera żółtego 

Sposób przygotowania: 

  • Pomidory umyć i odkroić górną część, którą należy zostawić, żeby przykryć pomidory podczas pieczenia.
  • Łyżką wydrążyć gniazda nasienne z pomidorów.
  • Na patelni podsmażyć szpinak z czosnkiem i odrobiną soli.
  • Dodać parę kropel soku z cytryny,aby szpinak nie stracił koloru.
  • Gdy szpinak zmięknie, dodać fetę i chwilę podsmażyć.
  • Pomidory nadziać farszem.
  • Wstawić do piekarnika na około 30 minut. Piec w 180 stopniach.
  • Pomidory wyjąć z piekarnika i posypać startym serem .

Wskazówka: Pomidory można posmarować oliwą z oliwek - będą się ładniej piekły.

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Skomentuj artykuł

Pomidory faszerowane
Komentarze (0)
Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.