Pomidory faszerowane
( fot Tambako the Jaguar/flickr.com)
nt
Pomidory faszerowane to pyszne i lekkie danie dla każdego. Łatwe w przygotowaniu. Dobre na każdą porę roku. Idealnie wpasują się w rodzinny obiad jak i eleganckie przyjęcie.
Czas przygotowania: 40 minut Porcja dla 4 osób
Składniki:
- 6 pomidorów
- pół kilograma mrożonego szpinaku lub kilogram świeżego
- pół sera feta (może być ser fetopodobny)
- 4 ząbki czosnku
- odrobina soku z cytryny
- sól
- pieprz
- kostka sera żółtego
Sposób przygotowania:
- Pomidory umyć i odkroić górną część, którą należy zostawić, żeby przykryć pomidory podczas pieczenia.
- Łyżką wydrążyć gniazda nasienne z pomidorów.
- Na patelni podsmażyć szpinak z czosnkiem i odrobiną soli.
- Dodać parę kropel soku z cytryny,aby szpinak nie stracił koloru.
- Gdy szpinak zmięknie, dodać fetę i chwilę podsmażyć.
- Pomidory nadziać farszem.
- Wstawić do piekarnika na około 30 minut. Piec w 180 stopniach.
- Pomidory wyjąć z piekarnika i posypać startym serem .
Wskazówka: Pomidory można posmarować oliwą z oliwek - będą się ładniej piekły.
Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.
Skomentuj artykuł