Pomysł na deser - tiramisu czekoladowe

(fot. pixabay)
slo

Tiramisu zrobiło międzynarodową karierę dopiero za sprawą II wojny światowej, kiedy to włoscy żołnierze przebywający w alianckiej niewoli otrzymywali ów deser w paczkach nadsyłanych z domów.

Tiramisu czekoladowe podaje się silnie schłodzone, najlepiej smakuje z espresso.

Składniki:

  • 4 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 3 żółtka
  • ½ szklanki wody
  • 1 szklanka cukru
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 szklanka śmietany 36%
  • 1 opakowanie biszkoptów
  • ½ szklanki brandy
  • 4 łyżki kakao
  • 100 g ciemnej czekolady

Sposób przygotowania:

DEON.PL POLECA

Żółtka utrzeć z cukrem, dodać serek mascarpone i nadal ucierać. Ubić śmietanę, dodać do żółtek, cukru i serka. Brandy dodać do kawy rozpuszczonej w ½ szklanki wody.

Zanurzyć przez chwilę herbatniki lub biszkopty następnie ułożyć je na dnie szklanek. Przykryć kremem ze śmietany, żółtek, cukru i mascarpone. Rozpuścić czekoladę i polać nią pierwszą warstwę. Ponownie przykryć kremem ze śmietany, żółtek, cukru, mascarpone. Polać czekoladą.

Umieścić w lodówce na ok. 5 godzin.

Przed podaniem oprószyć kakao.

Smacznego!

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Skomentuj artykuł

Pomysł na deser - tiramisu czekoladowe
Komentarze (2)
AC
Anna Cepeniuk
4 czerwca 2013, 19:49
To nie artykuł......... tylko przepis..... Z opisu wynika, że pychotka..... Palce lizać.... Mam zamiar zrobić, by spróbować...... Same palce nie smakują!!!
Z
zdziwiony
4 czerwca 2013, 19:22
Zdziwiłem się tym artykułem ... :D