Pomysł na deser - tiramisu czekoladowe
Tiramisu zrobiło międzynarodową karierę dopiero za sprawą II wojny światowej, kiedy to włoscy żołnierze przebywający w alianckiej niewoli otrzymywali ów deser w paczkach nadsyłanych z domów.
Tiramisu czekoladowe podaje się silnie schłodzone, najlepiej smakuje z espresso.
Składniki:
- 4 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 3 żółtka
- ½ szklanki wody
- 1 szklanka cukru
- 250 g serka mascarpone
- 1 szklanka śmietany 36%
- 1 opakowanie biszkoptów
- ½ szklanki brandy
- 4 łyżki kakao
- 100 g ciemnej czekolady
Sposób przygotowania:
Żółtka utrzeć z cukrem, dodać serek mascarpone i nadal ucierać. Ubić śmietanę, dodać do żółtek, cukru i serka. Brandy dodać do kawy rozpuszczonej w ½ szklanki wody.
Zanurzyć przez chwilę herbatniki lub biszkopty następnie ułożyć je na dnie szklanek. Przykryć kremem ze śmietany, żółtek, cukru i mascarpone. Rozpuścić czekoladę i polać nią pierwszą warstwę. Ponownie przykryć kremem ze śmietany, żółtek, cukru, mascarpone. Polać czekoladą.
Umieścić w lodówce na ok. 5 godzin.
Przed podaniem oprószyć kakao.
Smacznego!
Skomentuj artykuł