Pyszne drożdżówki siostry Anastazji

(fot. pixabay.com)
S. Anastazja / DEON.pl / apio

Polecamy przepis Siostry Anastazji na ciasto drożdżowe, doskonałe na małe, pyszne drożdżówki, którymi zajadać będzie się cała rodzinka. Można je nadziać, serem, makiem, marmoladą, nadać im kształty placuszków, rogalików - według upodobania.

Składniki:

  • 1 kg mąki
  • 10 dag drożdży
  • 1/2 kostki margaryny lub masła
  • 1/2 szklanki cukru kryształu
  • 2 szklanki mleka
  • 5-6 żółtek
  • 1/2 łyżeczki soli

Przesianą mąkę wsypać do naczynia. Do 1/2 szklanki letniego mleka dodać 2 łyżki cukru, pokruszone drożdże i 3-4 łyżki mąki. Wymieszać na jednolitą masę. Tak przygotowany rozczyn odstawić do wyrośnięcia.

Żółtka utrzeć z pozostałą ilością cukru. Margarynę stopić na patelni. Do mąki wlać wyrośnięty rozczyn, żółtka, sól, letnie mleko. Wyrabiać ciasto.

DEON.PL POLECA

Gdy będzie odstawać od ręki, wlewać porcjami przestudzony tłuszcz, nie przerywając wyrabiania. Wyrabianie należy zakończyć, gdy ciasto jest gładkie, lśniące, odstaje od ręki i od dna naczynia oraz zawiera wiele pęcherzyków powietrza.

Po wyrobieniu ciasto pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Ciasto jest dobrze wyrośnięte, jeżeli powiększy swoją objętość dwukrotnie.

Z tak przygotowanego ciasta drożdżowego można robić rogaliki, bułeczki z jabłkami, bułeczki z serem (masa serowa jak na sernik), bułeczki z makiem.

DEON.PL POLECA


Wyrośnięte ciasto rozwałkować na placek grubości 2 cm. Wykrawać szklanką krążki i układać w odstępach na wysmarowanej tłuszczem blasze. Zostawić do wyrośnięcia.

W środku wyrośniętej bułeczki zrobić pałką wgłębienia, nałożyć nadzienie (z sera, maku) i posmarować roztrzepanym jajem.
Piec w dobrze nagrzanym piekarniku.

Smacznego!

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Skomentuj artykuł

Pyszne drożdżówki siostry Anastazji
Komentarze (4)
A
Agnieszka
18 marca 2015, 12:34
Wydaje mi się, że podany przez Ciebie sposób jest świetny, z chęcią go wypróbuje w najbliższym czasie. Wcześniej robiłam tylko takie <a href="http://www.open-youweb.com/jak-zrobic-rogaliki-drozdzowe-z-dzemem/">http://www.open-youweb.com/jak-zrobic-rogaliki-drozdzowe-z-dzemem/ </a>też dobre, ale warto w końcu spróbować czegoś nowego. Dzięki za ten przepis.
D
dorota
6 lutego 2013, 20:17
uwielbiam te drozdzowki robilam je juz kilkanascie razy zawsze wychodza .Wspaniale sa z nutella i powidlem sliwkowym :) Ja jeszcze dodaje troszke aromatu waniliowego .Dziekuje siostrze za WSPANIALY przepis !
R
R
22 listopada 2010, 16:40
Ile ta Siostra waży?
T
teresa
22 listopada 2010, 16:27
A gdzie przepisy na pyszne nadzienia???