Rajska szarlotka czyli domowy smak raju
Joachim Hutt, Helmut Klein
- 1 kg kwaskowatych jabłek
- (po obraniu i umyciu ok. 750 g)
- 50 g orzechów laskowych
- 50 g rodzynek
- sok z 1 cytryny
- 1 łyżeczka cynamonu
- 10 ml calvadosu
- 150 g masła
- 150 g cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 4 jajka
- szczypta soli
- otarta skórka z 1 cytryny
- 300 g mąki
- 1 opakowanie proszku do pieczenia
- 4 łyżki mleka
- masło do natłuszczenia formy
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 50 g masła do pieczenia
Przygotowanie:
- Jabłka obrać, usunąć pestki, pokroić na małe cząstki. Orzechy laskowe grubo posiekać, dodać rodzynki, sok z cytryny, cynamon i calvados i wszystko wymieszać z jabłkami. Odstawić.
- Z masła, cukru, cukru waniliowego, jajek, soli, otartej skórki z cytryny, mąki, proszku do pieczenia zarobić gładkie ciasto (można do tego użyć malaksera).
- Piekarnik nastawić na 200°C (gaz: stopień 4). Formę do ciasta o średnicy ok. 28 cm natłuścić masłem. Wylepić ją, biorąc na to ok. 2/3 ciasta.
- Ostrożnie rozłożyć na cieście masę jabłkową. Teraz do reszty ciasta dodać 4 łyżki mleka, zarobić i rozłożyć ciasto możliwie gładko na jabłkowej masie.
- Zmieszać cukier z cynamonem i posypać wierzch ciasta. Rozłożyć na nim kawałeczki masła. Piec w piekarniku ok. 60 minut.
Szarlotka smakuje najlepiej ze świeżą bitą śmietaną. Smak tej ostatniej może dodatkowo podnieść kilka łyżek Cointreau (likieru pomarańczowego).
Smacznego!
Więcej przepisów w książce: Potrawy Biblijne - Joachim Hutt, Helmut Klein
Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.
Skomentuj artykuł