Rajska szarlotka czyli domowy smak raju

Joachim Hutt, Helmut Klein
  • 1 kg kwaskowatych jabłek
  • (po obraniu i umyciu ok. 750 g)
  • 50 g orzechów laskowych
  • 50 g rodzynek
  • sok z 1 cytryny
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 10 ml calvadosu
  • 150 g masła
  • 150 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • otarta skórka z 1 cytryny
  • 300 g mąki
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia
  • 4 łyżki mleka
  • masło do natłuszczenia formy
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 50 g masła do pieczenia

Przygotowanie:

  1. Jabłka obrać, usunąć pestki, pokroić na małe cząstki. Orzechy laskowe grubo posiekać, dodać rodzynki, sok z cytryny, cynamon i calvados i wszystko wymieszać z jabłkami. Odstawić.
  2. Z masła, cukru, cukru waniliowego, jajek, soli, otartej skórki z cytryny, mąki, proszku do pieczenia zarobić gładkie ciasto (można do tego użyć malaksera).
  3. Piekarnik nastawić na 200°C (gaz: stopień 4). Formę do ciasta o średnicy ok. 28 cm natłuścić masłem. Wylepić ją, biorąc na to ok. 2/3 ciasta.
  4. Ostrożnie rozłożyć na cieście masę jabłkową. Teraz do reszty ciasta dodać 4 łyżki mleka, zarobić i rozłożyć ciasto możliwie gładko na jabłkowej masie.
  5. Zmieszać cukier z cynamonem i posypać wierzch ciasta. Rozłożyć na nim kawałeczki masła. Piec w piekarniku ok. 60 minut.

Szarlotka smakuje najlepiej ze świeżą bitą śmietaną. Smak tej ostatniej może dodatkowo podnieść kilka łyżek Cointreau (likieru pomarańczowego).

Smacznego!

Więcej przepisów w książce: Potrawy Biblijne - Joachim Hutt, Helmut Klein

DEON.PL POLECA

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Skomentuj artykuł

Rajska szarlotka czyli domowy smak raju
Komentarze (1)
A
antydebil
5 lutego 2014, 22:03
Opakowanie prochu na 300 g mąki ?????????????? Chłopie! Zdrowia życzę :P I pewnie jeszcze faszerujesz tym ścierwem swoich najbliższych ? :> Lepiej nie zbliżaj się do pieczenia/gotowana !!!! Chcesz wszystkich zatruć ???  Prokurator się należy !!!