Rillettes z łososia z piklowanymi ogórkami

Rillettes z łososia z piklowanymi ogórkami (fot. Radisson Blu /DEON.pl)
Radisson Blu / DEON.pl

Rillettes z łososia z piklowanymi ogórkami - poleca Stanisław Bobowski, Szef Kuchni Radisson Blu.

  • Świeży łosoś - 300 g
  • Posiekane kapary - 20 g
  • Drobno pokrojona szalotka - 40 g
  • Posiekany szczypiorek - 20 g Creme fraiche - 50 g
  • Świeży ogórek - 1 szt
  • Sok z cytryny do smaku
  • Sól morska,pieprz do smaku
  • Zalewa do piklowania:
  • Woda - 500 ml
  • Ocet winny - 100 ml
  • Cukier - 200 g
  • Anyż gwiazdkowy - 1 szt

Ugotuj łososia na parze, następnie odstaw do ostygnięcia.

Pokrój cienko ogórek, posyp solą morską, odstaw na 10 minut. Wymieszaj ocet z wodą, dodaj anyż i cukier. Gotuj przez 10 minut. Następnie dodaj ogórek i znów gotuj przez 10 minut. Wyciągnij ogórek I odstaw do ostygnięcia.

Do łososia dodaj kapary, szalotkę, szczypiorek, creame fraiche, sok z cytryny, sól i pieprz. Delikatnie wymieszaj.

DEON.PL POLECA

Podawaj z piklowanymi ogórkami. Skrop oliwą z oliwek

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Skomentuj artykuł

Rillettes z łososia z piklowanymi ogórkami
Komentarze (0)
Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.